Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Za RS najprihvatljivaja trasa preko Pala prema Višegradu

nedo-trninic

Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Neđo Trninić izjavio je danas Srni da je za RS najprihvatljivije da trasa auto-puta Beograd-Sarajevo ide od Istočnog Sarajeva, preko Pala, Sokoca, Višegrada do graničnog prelaza sa Srbijom u Vardištu.

Trninić je rekao da će sastanak o izgradnji auto-puta Beograd-Sarajevo biti održan u ponedjeljak, 19. juna, u 15.00 sati u prostorijama Ministarstva transporta i komunikacija BiH u Sarajevu.

On je naveo da će sastanku, osim njega, prisustvovati ministar transporta i komunikacija BiH Ismir Jusko, federalni ministar saobraćaja i komunikacija Denis Lasić.

“Republika Srpska će se i na ovom sastanku držati strateških dokumenata i planova kada je riječ o izgradnji auto-puteva i brzih puteva kroz njenu teritoriju. Vjerujem da bi prihvatanje našeg prijedloga bilo dobro, jer bi lakše došli do sredstava iz evropskih fondova za izgradnju ovog puta”, rekao je Trninić.

On je naveo da Federacija BiH predlaže da trasa ide od Sarajeva prema Goraždu, a onda prema Višegradu i granici sa Srbijom.

Trninić smatra da će dogovor teško biti postignut.

Stav Vlade RS je da je za sada najprihvatljivija “ruta tri”, preko Istočnog Sarajeva, Pala, Sokoca, Višegrada do graničnog prelaza sa Srbijom u Vardištu.

Prema ranijim procjenama, trasa auto-puta Sarajevo-Beograd mogla bi da košta oko 850 miliona eUra i bila bi dugačka od 120 do 150 kilometara.