BiH

hrvatske ceste

Za sada ništa od mosta na Savi kod Bosanske Gradiške

09/06/2019

U “Autoputevima RS” su prije dvije sedmice rekli da uskoro očekuju nove informacije

Iako je s velikom pompom krajem prošle godine najavljeno da će polovinom ove godine, a najkasnije do maja, početi izgradnja mosta na Savi kod Gradiške, po svemu sudeći, ove godine od toga neće biti ništa, pišu Nezavisne novine.

Naime, iz “Hrvatskih cesta” dobili su odgovor iz kojeg je jasno da se Hrvatskoj u vezi s ovim projektom naročito ne žuri.

Tamara Pajić, glasnogovornica “Hrvatskih cesta”, rekla je za Nezavisne da se još ne zna kada bi mogao biti izabran izvođač radova za most.

“Postupak pregleda i ocjene ponuda je u toku, što znači da je postupak u fazi u kojoj se ne mogu davati preciznije informacije. Nakon što bude donesena odluka o odabiru, postoji mogućnost ulaganja žalbi od ponuditelja koji ne budu odabrani pa nije moguće predvidjeti kada će postupak nabave radova izgradnje mosta biti završen”, navela je Pajić.

Podsjećanja radi, konkurs za izvođača radova zatvoren je prije pola godine, a od tada “Hrvatske ceste” nisu odabrale izvođača radova. U Ministarstvu prometa i veza BiH, iako su proteklih mjeseci bili optimistični u najavama da bi radovi mogli početi do maja, sada ističu da nemaju novih informacija. Kažu da će u idućem periodu putovati u Zagreb te da će se na licu mjesta informirati o toku postupka.

U “Autoputevima RS” su prije dvije sedmice rekli da uskoro očekuju nove informacije. Prvi koraci ka izgradnji mosta poduzeti su još u aprilu 2004. godine kada su Ministarstvo prometa i veza BiH i Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture Hrvatske potpisali memorandum o saglasnosti za pripremu i izgradnju autoceste između Banje Luke i Gradiške.

U memorandumu je kao ključni zajednički objekt predviđen novi granični most preko Save s priključnim dionicama do postojećih cesta na obje strane.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.