BiH

potpisani ugovori

Za šest institucija kulture od značaja za BiH dodijeljeno 712.900 KM

11/05/2021

Zamjenica direktora Zemaljskog muzeja Andrijana Pravidur podsjetila je da se ovih šest ustanova godinama suočavaju s nizom problema finansijske prirode, zbog neriješenog pravnog statusa

Ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Samir Avdić potpisao je danas ugovore o sufinansiranju šest institucija kulture od značaja za Bosnu i Hercegovinu: Zemaljskog muzeja, Historijskog muzeja BiH, Umjetničke galerije BiH, Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH i Biblioteke za slijepa i slabovidna lica BiH i Kinoteke BiH.

Ugovore su s ministrom potpisali direktori i predstavnici ovih javnih ustanova.

Za sufinansiranje njihovog rada, iz budžeta KS za ovu godinu je izdvojeno ukupno 712.900 KM.

– Iznos dotacija za ove ustanove je ostao isti kao i prethodnih godina i pored umanjenja budžeta KS, kao i specifičnih okolnosti u kojima smo našli usljed pandemije koronavirusa. To je bila odluka Vlade KS, a nadam se da će i državni nivo vlasti, kao i FBiH i Republika Srpska, dati svoju maksimalnu podršku ovim institucijama, jer one predstavljaju kulturnu baštinu svih nas – istakao je ministar Avdić.

Zamjenica direktora Zemaljskog muzeja Andrijana Pravidur podsjetila je da se ovih šest ustanova godinama suočavaju s nizom problema finansijske prirode, zbog neriješenog pravnog statusa. Kazala je da će sredstva dodijeljena ovoj ustanovi biti iskorištena za nastavak infrastrukturnih radova, kao i za isplatu plata radnicima.

Od navedenog iznosa sredstava za šest institucija, Zemaljskom muzeju je dodijeljeno 300.000 KM, Biblioteci za slijepa i slabovidna lica u BiH 104.500 KM, Historijskom muzeju BiH 86.800 KM, Umjetničkoj galeriji BiH 81.000KM, Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti BiH 70.600 KM, te Kinoteci BiH 70.000 KM, saopćila je Služba za protokol i press KS.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.