Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Za susret s papom prijavilo se 4.550 mladih iz BiH i svijeta

aa_picture_20150603_5526432_web

Dolazi nam i državni poglavar i poglavar Katoličke crkve koji donosi poruku mira i trebamo biti radosni i pozitivni, poručeno je sa današnje konferencije za novinare organizovane povodom posjete poglavara Vatikana pape Franje Bosni i Hercegovini 6. juna, javlja Anadolu Agency (AA).

Šef Pododbora za promociju Nevenko Herceg kazao je da je sve što je planirano u okviru priprema za papin dokazak, završeno do sada.

“Sve smo manje-više završili i sa radošću dočekujemo subotu. Ova posjeta ima dvostruku dimenziju. Dolazi nam najveći moralni autoritet svijeta da osnaži dijalog, vjeru, suživot, pomirenje, a i na međunarodnom planu, kao što znamo, gdje god Sveti otac dolazi, to na neki na neki način jača ugled te zemlje u svijetu”, istakao je Herceg.

Za papinu posjetu urađeno je 15.120 različitih akreditacija što govori o veličini ovog događaja, od čega je 1.300 novinarskih. Akreditacije imaju visok stepen zaštite tako da ih je nemoguće kopirati ili zloupotrijebiti.

Pozvao je i da svi koji u subotu žele biti u Sarajevu, na taj put krenu ranije kako se ne bi stvarale gužve, kao i na mir i uvažavanje.

“Dolazi nam i državni poglavar i poglavar Katoličke crkve koji donosi poruku mira”, poručio je član Organizacionog odbora i predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara.

Prema njegovim riječima, i za ovaj događaj kao i za sve druge postoje oni koji pokušavaju pronaći nešto negativno, međutim, kako je kazao, ovaj događaj je pozitivan događaj.

Uklanjanje ljetnih bašti na trasi kojom će papa proći

Predstavnik Crkvenog odbora i direktor Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih „Ivan Pavao II“ Šimo Maršić kazao je da su djelatnici, mladi i volonteri sretni što su dio historijskog susreta mladih sa papom. Prema njegovim riječima, za susret mladih sa papom prijavilo se 4.550 mladih, odnoso 115 skupina koje dolaze iz BiH, Hrvatske, Njemačke, Italije, Austrije, Srbije i Slovenije.

papa-pripreme1

Predstavnik Pododbora za sigurnost Irfan Nefić poručio je da se aktivnosti u sektoru sigurnosti odvijaju bez problema te da sve sigurnosne i policijske agencije izvršavaju svoje obaveze. Prema njegovim riječima, pripadnici sigurnosnih agencija su obišli i provjerili i privredne subjekte koji se nalaze u blizini trase ili lokacija koje će papa posjetiti te da su im uputili nekoliko sugestija.

“Od petka pa do subote će biti uklonjene ljetne bašte u blizini trase i lokacija koje će posjetiti papa iz tehničkih, ali i sigurnosnih razloga”, istakao je Nefić.

Pododbor je predvidio dovoljan broj policijskih službenika koji će raditi na osiguranju događaja. Nezvanično, na osiguranju će biti raspoređeno do 6.000 policijskih službenika.

Promovirana pjesma “Mir vama”

Danas je promovisana i svečana pjesma u čast posjete pape Franje Bosni i Hercegovini “Mir vama”.

Muziku za pjesmu napisao je Rajko Dujmić, a izvode je Dražen Žerić-Žera, Ivica Šarić, Željka Katavić-Pilj i Dragana Glumac uz pratnju dva zbora: “Caritas” i Danijela Žontara “Art Vivo” i muzičku pratnju Sarajevo Big Banda. Autori aranžmana su Nenad Tešić i Vanja Rupar, a umjetnički producent je Mario Pejić. Autor stihova za pjesmu “Mir vama” je pisac i književnik Miroslav Pilj.