Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

palijativna njega

Za tri mjeseca usluge hospisa koristilo sedam osoba u Brčko distriktu

Bolnica Brčko
Foto: CIN/Arhiv
Bolnica u Brčkom

Predsjednica Udruženja građana oboljelih od malignih bolesti „Brčansko srce“ Ramiza Musić rekla je da je od velikog značaja što postoji mogućnost zbrinjavanja pacijenata oboljelih od teških bolesti sa područja Brčko distrikta u hospis, jer na taj način pomažemo i ostalim članovima u porodici

Uslugu palijativne njege/hospisa u protekla tri mjeseca sa područja Brčko distrikta BiH koristilo je samo sedam pacijenata, potvrdili su iz privatne zdrastvene ustanove za zdravstvenu i palijativnu njegu „Špiteks“ (Spitex) iz Bijeljine sa kojom je Vlada Brčko distrikta potpisala saradnju za zbrinjavanje najtežih bolesnika na palijativnu njegu.

Direktor te zdravstvene ustanove Danijel Pendić rekao je da pružaju usluge palijativne njege bolesnim od neizlječivih bolesti, rehabilitaciju nakon moždanog udara i operacija, te ističe da je broj zbrinutih pacijenata iz Brčkog u hospisu ipak mali, s obzirom da u Distiktu ima preko 1.500 pacijenata oboljelih od neizlečivih bolesti koji se nalaze u terminalnom stadijumu.

– Smatram da javnost, pacijenti i porodice tih pacijenata nisu dovoljno informisani u vezi postojanja ove usluge za palijativnu njegu pacijenata oboljelih od karcinoma, teških srčanih oboljenja i plućnih bolesti, onih koji su doživjeli moždani udar. Takođe, i oni koji imaju ciroziu jetre i bubrežnu isuficijenciju i druga teška oboljenja – rekao je Pendić.

Apel porodicama

Naveo je da se na mjesečnom nivou odvoji deset kreveta za pacijente iz Brčko distrikta u toj ustanovi.

– Ovim putem upućujem apel porodicama, pacijentima kao i svim zdravstvenim radnicima da podijele informaciju sa svim pacijetima o besplatnoj usluzi palijativne njege, jer imati pacijenta u kući sa teškom oboljenjima ostavlja veliku tramu i tugu – rekao je Pendić.

Predsjednica Udruženja građana oboljelih od malignih bolesti „Brčansko srce“ Ramiza Musić rekla je da je od velikog značaja što postoji mogućnost zbrinjavanja pacijenata oboljelih od teških bolesti sa područja Brčko distrikta u hospis, jer na taj način pomažemo i ostalim članovima u porodici.

Inicijativa o uvođenju palijativne njege u Zdravstvo Brčko distrikta, potekla je, prema riječima gradonačelnika Distrikta Zijada Nišića, još prije dvije godine na prijedlog skupštinskih poslanika Uroša Vojinovića i Halila Ljuce.