Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Suprotno nalazima revizora

Za Tužilaštvo KS u ovim institucijama i preduzećima nema kriminala

tuzilastvo ks
Foto: Tužilaštvo KS

Nema istrage u Elektroprivredi BiH, Vladi KS, ViK-u, Sarajevo-šumama… Tužilaštvo HNK čak nije ni odgovorilo revizorima

Tužilaštvo Kantona Sarajevo donijelo niz odluka o neprovođenju istraga po predmetima koje su im dostavljali federalni revizori češljajući dokumentaciju institucija i javnih preduzeća na kantonalnom i federalnom nivou.

Naime, od 13 predmeta koji su obuhvaćeni u novom izvještaju Ureda za reviziju institucija FBiH, Tužilaštvo KS je donijelo 13 odluka o neprovođenju istraga, iako u prijavama koje su podnijeli revizori vrvi od nalaza o zloupotrebama, nenamjenskom trošenju miliona, zatim o kršenju zakona i drugim nepravilnostima.

TRZ Hadžići

Kantonalno tužilaštvo je ocijenilo da neće provoditi istragu u vezi sa sumnjivim poslovanjem Tehničkog remontnog zavoda Hadžići u 2021. godini, zatim u KJKP Vodovod i kanalizacija u istoj godini, zatim u Elektroprivrede BiH zbog upitnog poslovanja u 2020, godini, kao i Hidrogradnje zbog upitnog poslovanaj u 2019. godini.

Također, Tužilaštvo KS donijelo je odluke o neprovođenju istraga u Zavodu za izgradnju KS (nalazi iz 2019.), KJKP Rad (nalazi iz 2019.), Sarajevoputevi (nalazi iz 2018.), Elektronskom računarskom centru zdravstva i penzijskog osiguranja Sarajevo (nalazi iz 2017.), Kantonu Sarajevo (nalazi iz 2017.), Federalnom zavodu PIO/MIO (nalazi iz 2017.), KJKP Sarajevo-šume (nalazi iz 2017.), Univerzitetu u Sarajevo (nalazi iz 2017.), Studentskom centru Sarajevo (analzi iz 2017.).

Skoro identička slika je i kod drugih kantonalnih tužilaštava. Ako ne i gora. Naprimjer, Tužilaštvo HNK za 21 predmet koje su dobili od revizora nije dostavilo nijedan odgovor!

Faksimil dijela izvještaja revizora

Kada je riječ o Tužilaštvu ZDK, odlučili su obustaviti istragu u vezi sa navodima koji se odnose na Kantonalnu bolnicu Zenica, a vezani je za upitno poslovanje u 2021. godini.

Tužilaštvo USK neće provoditi istrage u tri institucije, a Tužilaštvo TK odlučilo je da neće provoditi istragu u Aerodromu Tuzla.

Poribljavanje Neretve

Kada je riječ o Elektroprivredi BiH, za Tužilaštvo KS, između ostalog, nije bilo osnova da pokrenu istragu u vezi sa nezakonitostima kod provođenja tendera o poribljavanju Neretve o čemu je pisao i Fokus.

Kada je riječ o Kantonu Sarajevo za 2017. godinu za revizori su osporili milionske isplate za ugovore o djelu, plasmana Ministarstva za boračka pitanja itd. NO, Tužilaštvo KS je smatralo da nema osnove za istragu.