Za zaštitne mjere od oboljenja životinja RS izdvaja 2,8 miliona KM godišnje

BiH

teslic veterinari

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske godišnje izdvaja 2.800.000 KM za sprovođenje mjera zdravstvene zaštite životinja i ta sredstva su dovoljna za većinu neophodnih intervencija, ali ne i za sve, rekao je večeras u Tesliću pomoćnik ministra poljoprivrede Boris Pašalić.

Pašalić, koji je otvorio 23. godišnje savjetovanja doktora veterinarske medicine Republike Srpske sa međunarodnim učešćem, rekao je novinarima da se te mjere plaćaju iz sredstava podsticaja.

“Danas imamo 40.000 registrovanih poljoprivrednih proizvođača i još toliko neregistrovanih. Svi oni očekuju podršku, a naš budžet je u dosadašnjem periodu bio 60.000.000 KM, dok od ove godine iznosi 71.000.000 KM. Mi ne možemo uvijek da izađemo u susret svim potrebama, ali trudimo se da ta sredstva rasporedimo na najbolji način”, rekao je Pašalić.

On je istakao da zaključci sa ovakvih skupova pomažu organima uprave da kreiraju nove mjere, pravilnike i zakone.

Predsjednik Veterinarske komore Republike Srpske Saša Bošković kaže da je ove godine u fokusu problematika ekspanzije zaraznih bolesti kod životinja koje su prenosioci bruceloze na ljude, s obzirom na to da je do sada potvrđeno 45 slučajeva oboljelih od ove bolestu u Federaciji BiH.

On je podsjetio da su veterinarske službe u BiH od 2008. godine krenule da rješavaju problem bruceloze vakcinacijom svih malih preživara, i upozorio da je bolest u posljednjem periodu uzela maha usljed sistemskih propusta 2013/14. godine, kada vakcine nisu dostavljene, odnosno dostavljene kasno za njihovu primjenu.

“Briga uvijek postoji, jer imamo veliki broj oboljelih ljudi, a o razmjeri oboljelih životinja trebaju tek da se izvrše ispitivanja”, rekao je Bošković.

On je upozorio na moguće zdravstvene posljedice zbog ukidanja sredstava za preventivnu vakcinaciju, s obzirom na “približavanje afričke kuge”.

“Mi ni ove godine nismo na vrijeme dobili vakcinu za male preživare protiv bruceloze. Sada je već 6. jun, a nemamo ni informacije o eventualnoj podjeli materijala za vakcinu”, istakao je Bošković.

Dekan Fakulteta veterinarske medicine u Beogradu Vlado Teodorović ukazao je na neslavnu praksu u zemljama regiona i Evrope, da se veterinarskoj praksi daje ono mjesto koje zaslužuje tek nakon povećanog širenja zaraznih bolesti, koje prelaze granicu i ugrožavaju zdravlje ljudi.

Dekan Veterinarskog fakulteta u Sarajevu Nihad Fejzić naveo je da problemi iz ove oblasti ne poznaju granice i da se ne mogu rješavati bez međusobne razmjene iskustava i doprinosa svih.

Na 23. godišnjem savjetovanju doktora veterinarske medicine Republike Srpske sa međunarodnim učešćem, prisustvuju brojni zvaničnici institucija Republike Srpske, BiH, kao i eminentni stručnjaci sa fakulteta veterinarske medicine iz Beograda, Novog Sada i Sarajeva, te učesnici i predavači iz Srbije, Hrvatske, Mađarske, Grčke i SAD.

Savjetovanje traje do 9. juna, a tokom sedam plenarnih zasjedanja predstaviće se 73 predavača i 285 autora.

Na skupu će biti razmatrane teme o zaraznim bolestima, bezbjednosti hrane, veterinarskoj praksi, propisima i ishrani, te menadžmentu na farmi.

Skup, koji se održava u hotelu “Kardijal” Banja Vrućica, organizuju Veterinarska komora Republike Srpske i Društvo veterinara Republike Srpske pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Srpske i Ministarstva, poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.