Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

“Žabac” umro dan nakon što mu se vratila vjera u dobre ljude

BiH

zabac (2)

Milorad Đurđević Žabac (49) jučer je sahranjen u naselju Lužani u Brodu, a ispratili su ga sugrađani koji su se pobrinuli da posljednji dan života provede u uslovima dostojnim čovjeka.

Milorad je živio u trošnoj kući, bez vode i struje, samo sa jednim prljavim krevetom i wc šoljom, bolestan i češće gladan nego sit.

U takvom stanju ga je zatekao Miroslav – Miki Čerek i odmah je, zajedno sa Goranom Petrovićem, pokrenuo akciju za prikupljanje novca kako bi bolesnog sugrađanina smjestili u dom, piše Blic.

To su i učinili – skupili su 1.250 maraka, koliko je dovoljno za dva mjeseca boravka u staračkom domu, pa je u utorak primljen u ustanovu, ali već sutradan je preminuo.

– Tužno je što ćemo novcem koji smo prikupili da Miloradu platimo smještaj i pristojnu sobu, platiti sanduk i njegovu sahranu. Tješi me jedino što smo dali sve od sebe da posljednji dan provede u čistom, sit i među ljudima – kaže Čerek.

Dodaje da je Milorad bio veoma bolestan, krvario je iz usta, ali su se nadali da će se u domu oporaviti. Bolesti su kumovali glad, nehigijenski uslovi, ali i alkohol.

Kada su ga smjestili u dom, ujutro se probudio i tražio da jede. Ručao je i ubrzo preminuo.

– Dostojanstveno je preminuo, okupan, u pristojnim i higijenskim uslovima. Nije ga interesovala više kafa i cigareta već je samo tražio da jede. Rekao je da pet dana ništa nije jeo, iako mu je Centar za socijalni rad donio paket s hranom, ali ga je neko pokrao – napisala je na Facebooku Stevanka Kresojević, iz doma u kojem je bio smješten.

Inače, većina Brođana je o Đurđeviću znala veoma malo, pa nagađaju da li je ostao sam ili su mu roditelji još živi.

Oni stariji sjećaju ga se iz vremena prije rata i druženja u diskotekama.

– Bio je veoma lijep mladić, gradski mangup, ali ne problematičan. Imao je dobro društvo i sretali smo se u diskotekama – priča Čerek.

Kaže da je u vrijeme rata otišao u inostranstvo, a kada se vratio, završio je na ulici. Najčešće su ga viđali na uglu kako prosi.

Na sahrani bilo tridesetak ljudi (Foto: Blic)

Novac za pomoć Miloradu iz inostranstva stiže i nakon njegove smrti, pa su se Brođani dogovorili da mu urede grob i podignu nadgrobnu ploču, kako ne bi ostao neobilježen i zaboravljen.

U Centru za socijalni rad Brod nisu željeli da komentarišu bilo šta u vezi sa Miloradom Đurđevićem, iako su ih sugrađani optužili da su bolesnog čovjeka smjestili u ruševnu i neuslovnu kuću.

Kratko su odgovorili da Milorad nije bio njihov štićenik; imao je stan i oni su mu samo davali jednokratnu pomoć.

Humanitarni rad Mikija Čereka na Facebooku je pokrenuo lavinu pozitivnih komentara njegovih sugrađana, ali i šire.

Mirza Vrućak iz Sarajeva o njemu je napisao da „tamo ima jedan čudan lik koji je uz pomoć dobrih ljudi, za samo 48 sati uspio ono što nije država, ni sve njene socijalne službe – spasio je čovjeka kojeg su otpisali”.

– Hvala ti, Miki, od sveg srca. Hvala ti za sve akcije skupljanja pomoći za ljude kojima je potrebna. Dobri čovječe, kada vidim tebe prosto narastem i dobijem nadu za bolje sutra svih nas – napisao je Vrućak.