Hitna pomoć KS

Zabilježen porast povreda građana zbog padova, najčešće povrede ruku

Od ranog jutra u Sarajevu pada snijeg
06.12.2021., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Snijeg pada od jutarnjih sati u Sarajevu.

Apelirala je na građane da paze gdje se kreću te kakvu obuću nose

U JU Zavod za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo zabilježen je sinoć, noćas i jutros nešto veći broj građana koji su zatražili pomoć zbog padova na klizavim ulicama i trotoarima.

– Javljali su se građani s povredama koje su karakteristične za ovaj zimski period. Građani se javljaju zbog povreda najčešće ruku, ručnog zgloba, to su iščešenja ili prijelomi, isto tako skočnih zglobova nogu, povrede leđa – kazala je Feni Amela Ramadani-Podžo, specijalista urgentne medicine u Hitnoj pomoći KS.

Apelirala je na građane da paze gdje se kreću te kakvu obuću nose.

– Poseban akcenat bih stavila na starije građane kojima i minimalni padovi, traume, mogu uzrokovati prijelome – kazala je Ramadani-Podžo.

Prema njenim riječima, u Hitnoj pomoći zabilježen je i veći broj pacijenata zbog svojih hroničnih bolesti.

– To su srčani bolesnici, bolesnici sa oboljenjima respiratornog sistema jer oni posebno teško podnose ovakve promjene temperaturnih razlika, ovu nisku temperaturu. Tako da kod njih bilježimo pogoršanje njihove osnovne bolesti, bilo da je to skok krvnog pritiska, anginozni napadi. S druge strane, respiratorni bolesnici ulaze u pogoršanja zbog iritacije hladnim zrakom, to su svi opstruktivni plućni bolesnici, asmatičari i slično – kazala je Ramadani-Podžo.

Naglasila je da bi hronični bolesnici trebali biti disciplinirani po pitanju uzimanja svoje redovne terapije, da imaju redovne kontrole kod svog ljekara specijalista, a u ovim pogoršanjima vremenskih uslova da se što manje izlažu vanjskim uticajima, koliko je to moguće.