Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zaboravio da suspenduje odluku o podjeli para stranačkim drugovima? (VIDEO)

konakovic1

Prije tačno mjesec dana Vlada Kantona Sarajevo na čelu sa premijerom Elmedinom Konakovićem, barem je tada objavljeno, suspendovala je odluku o dodjeli 40 hiljada maraka Nedžadu Brankoviću i drugim SDA kadrovima.

Dok se premijer Konaković po ovom pitanju oglašava samo na svom Facebooku, odluka o suspenziji dodjeljenih sredstava još uvijek nije objavljena u službenom listu, piše Žurnal.info.

Vjerovatno neće ni biti jer iste firme poticaj su dobile i u 2016. godini. Opet od premijera Konakovića.

Najtransparentnijoj vladi do sada, po riječima premijera Konakovića, prvi put se “omaklo” pa je premijer dodijelio 40 hiljada maraka firmi Nedžada Brankovića. Drugi put im se “omaklo” pa su sredstva dodijelili i firmi Mujanović u vlasništvu porodičnog prijatelja porodice Izetbegović. Zatim se Vladi ponovo “omaklo” pa su sredstva namijenjena za razvoj privrede dobile uglavnom firme SDA kadrova. Da se Vladi, kako kaže premijer, “omaklo” iste firme ne bi dobile poticaje i u 2016. godini.

“Ovdje se suočavaju zakon i moral, a kad se te dvije stvari sučeljavaju ja sam prije na strani morala. Analizirajući tu odluku i činjenicu da sredstva nikome nisu uplaćena, zatražili smo da se ona trenutno suspenduje i da se sredstva nikome ne uplaćuju te da se posebno na ovim spornim dodjelama situacija analizira i donese neko drugo rješenje”, izjavio je Konaković prije tačno mjesec dana.

Mjesec dana, između morala i zakona, premijer traži rješenje. Mjesec dana čekamo suspenziju odluke o dodjeli pola miliona maraka poticaja za razvoj male privrede, a ona još uvijek nije objavljena u službenom listu. Vjerovatno neće ni biti. Vlada po ovom pitanju šuti, a premijer se jedino oglašava na Facebooku.

– Napali su me pojedini mediji da sam dao pare bivšem SDA premijeru, a bivši SDA premijer mi pisao pismo da se žali sto mu pare nisam dao. Takav je posao koji radim. Između ove dvije krajnosti se dešava- napisao je premijer na Facebooku.

Zakon o poticajima za razvoj male privrede u Kantonu Sarajevo donesen je 2015. godine a prva sredstva dodijeljena su u 2016. godini. Nakon što je Žurnal objavio da su sredstva dodijeljena u 2017. godini završila uglavnom na računima firmi u vlasništvu SDA kadrova premijer Elmedin Konaković ubrzo je najavio suspenziju odluke. Do danas to nije urađeno.