Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zabrana pušenja od 2016. godine i u FBiH

BiH

pusenje

Nakon zabrane pušenja na javnim mjestima, jedan broj zemalja Evropske unije uveo je i zabranu pušenja u automobilima u kojim se voze djeca i trudnice

Federalno ministarstvo zdravstva u saradnji sa Svjetskom bankom krenulo je s izradom zakona o ograničenoj upotrebi duhana i duhanskih prerađevina koji bi se već sljedeće godine trebao naći u parlamentarnoj proceduri, potvrdio je za Večernji list Vjekoslav Mandić, ministar zdravstva FBiH.

Studija o stanju zdravlja odraslog stanovništva u FBiH rađena prije tri godine pokazala je da je pušenje vodeća bolest ovisnosti u ovom entitetu, te da su čak 44,1 posto odraslih stalni pušači. Pasivnom pušenju izloženo je čak 54,1 posto stanovništva. U 2013. broj pušača kod djece i omladine iznosio je 12,7%

Svjetska banka je zainteresirana finansirati cijeli projekt, a njihovi konzultanti bi trebali do 15. novembra predložiti prednacrt zakona koji će biti polazna tačka za izradu zakona o ograničenoj upotrebi duhana i duhanskih prerađevina, objasnio je Mandić.

“Cijeli projekt je još u fazi izrade prednacrta, za 10 do 12 dana taj prednacrt ćemo dobiti pa ćemo se tek tada moći odrediti u kojem smjeru ćemo ići”, kazao je Mandić i dodao da tek kad vide prednacrt koji će dostaviti Svjetska banka i što ona u njemu predlaže, formirat će povjerenstvo koje će provjeriti usklađenost tog prednacrta sa svim direktivama.

“Još uvijek ne možemo govoriti kako će sve to izgledati dok ne vidimo prednacrt zakona, još uvijek je za to rano, ali se predviđa da se u sljedećoj godini taj zakon treba naći u parlamentarnoj proceduri”, ističe Mandić.

S obzirom na to da je ovo jedan od projekata Svjetske banke, i usklađivanje s evropskim zakonodavstvom je obveza BiH. Ako težimo ulasku u Evropsku uniju, moramo i svoje zakone uskladiti s onima koji su na snazi u EU.

“Ako želimo, a svi se izjašnjavamo deklarativno da ćemo težiti k EU, onda moramo i usklađivati zakone s onima u EU, ne samo usklađivati, moramo ih i poštovati”, istaknuo je Mandić za Večernji list.

[yuzo_related]

Studija o stanju zdravlja odraslog stanovništva u FBiH rađena prije tri godine pokazala je da je pušenje vodeća bolest ovisnosti u ovom entitetu, te da su čak 44,1 posto odraslih stalni pušači. Pasivnom pušenju izloženo je čak 54,1 posto stanovništva. U 2013. broj pušača kod djece i omladine iznosio je 12,7%.

Svaki stanovnik BiH godišnje u prosjeku popuši 2278 cigareta. Ako se uzme u obzir da prosječna kutija cigareta stoji oko 4 KM, građani BiH dnevno za duhan troše 4,76 miliona KM. Prema rezultatima studije američkog univerziteta u Washingtonu gdje su prikupljeni podaci o broju pušača u 187 država svijeta, BiH i Makedonija se nalaze u skupini zemalja s najvećim brojem pušača u Evropi, ali i u svijetu.