Privremeno

Zabranjen izvoz ogrjevnog drveta i proizvoda od drveta iz BiH

pelet – pixsell
02.02.2017., Slobodnica, Slavonski Brod - Tvrtka Euro-tim vlasnika Darka Grivicica ulozila je tri milijuna kuna u novu liniju postrojenja za proizvodnju peleta u Slobodnici. Photo: Ivica Galovic/PIXSELL

Odluka će biti objavljena u Službenom glasniku BiH i primjenjivat će se 90 dana od dana stupanja na snagu, a to je osmog dana od dana donošenja

Vijeće ministara BiH je na vanrednoj telefonskoj sjednici donijelo Odluku o privremenoj zabrani izvoza određenih šumskih drvnih sortimenata, ogrjevnog drveta i proizvoda od drveta.

Cilj ove odluke je osiguranje neophodnih količina za prerađivačku industriju, otklanjanje prijetnje od ozbiljne ili nepopravljive štete za šume u Bosni i Hercegovini i sprečavanje kritične nestašice ovih proizvoda za stanovništvo i privredu prouzrokovane krizom na svjetskom tržištu energenata.

Odluka će biti objavljena u Službenom glasniku BiH i primjenjivat će se 90 dana od dana stupanja na snagu, a to je osmog dana od dana donošenja.

Po isteku roka primjene, Vijeće ministara BiH ima mogućnost produžavati zaštitne mjere predviđene ovom odlukom, na prijedlog i na osnovu izvještaja Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH o učincima primjene, a sve do ispunjenja ciljeva uvođenja privremene zabrane izvoza.

Vijeće ministara BiH može preispitati primjenu ove odluke i prije isteka njenog važenja u slučanju ispunjenja ciljeva njenog donošenja, na osnovu dostavljenog izvještaja Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.