Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zabranjeno loženje vatre na udaljenosti do 150 metara od ruba šume

janje

Uprkos upozorenjima nadležnih organa na opasnost loženja vatre na otvorenom evidentno je da se spaljivanje suhe trave, granja i niskog rastinja obavlja bez potrebnih mjera bezbjednosti, odnosno opreme i uređaja za gašenje požara što, nerijetko, za posljedicu ima izbijanje šumskih požara.

Da bi se spriječile neželjene posljedice, prvenstveno šumski požari, šumarski inspektori Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS će u narednom periodu pojačati aktivnosti na evidentiranju i sankcionisanju nesavjesnih fizičkih i pravnih lica.

– Napominjemo građane da je članom 30. Zakona o šumama KS na šumskom zemljištu, kao i na drugom zemljištu, zabranjeno loženje otvorene vatre na udaljenosti do 150 m od ruba šume. Vatra u šumama i na šumskom zemljištu može se ložiti samo na mjestima određenim i obilježenim od strane Uprave za šumarstvo i vlasnika privatnih šuma, uz pridržavanje propisanih uslova i mjera bezbjednosti.

Za ne pridržavanje ovih propisa zakonodavac je predvidio novčane kazne koje za korisnika šuma, ili drugo pravno lice koje loži ili dozvoli loženje vatre, iznosi od 10.000 do 12.000 KM, a za fizičko lice od 200 KM do 1.500 KM.

U šumama i na šumskim zemljištima namjenjenim za izletišta, u dane praznika i druge neradne dane, Uprava za šumarstvo je dužna obezbijediti dežurnu čuvarsku službu koja evidentira svako nepropisno loženje vatre na otvorenom i zapisnike o tome dostavlja inspekcijskim organima na nadležni postupak.

U slučaju nekontroliranog širenja vatre preporučujemo građanima da odmah obavijeste vatrogasce na broj telefona 123, Kantonalni operativni centar civilne zaštite na broj 121, ili policiju na broj 122 – kažu iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove.