"Zaglavljen" proces

Zabrinjavajuće sve češće izjave o mogućnosti odustajanja od puta ka EU

Foto: Armin Durgut/PIXSELL
Ilustracija

Nekadašnji šef Misije Bosne i Hercegovine u Briselu Igor Davidović kaže da, iako je fokus na RS-u, ni političari u Federaciji nisu spremni na ustupke i reforme, te da je proces odavno zaglavljen

Ulazak Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju je jedan od osnovnih pravaca i prioriteta vanjske politike, navodi se u dokumentu koje je Predsjedništvo Bosne i Hercegovine usvojilo prije 20 godina. Međutim, konstantne političke tenzije, nedostatak volje za reformama, međusobne optužbe političkih lidera, čine da dvije decenije kasnije Bosna i Hercegovina ostane u malom krugu evropskih država s nejasnom perspektivom integracija. Zabrinjavaju i sve češće izjave i da politika uslovljavanja čini suprotan efekat, to jeste da bi Bosna i Hercegovina mogla odustati od puta ka Evropi, navodi FTV.

Jedno pričaju, drugo rade, odnosno – ne rade. Pregovori, sporazumi, ratifikacije, te čekanje kandidatskog statusa… Sve ovo stalo je u dvije decenije. Međutim, BiH, čini se, sve je dalje od Evropske unije, barem prema izjavama političara.

„Evropa više nije ona zajednica koju smo gledali ranije i nije više ono optimističko mjesto, mitsko ili idealizovano i trebali bismo da vodimo računa o našim interesima. Ako put ka Evropi znači ukidanje RS-a do mjere gubljenja nadležnosti, trebamo odbiti taj put“, poručuje Milorad Dodik, predsjednik RS-a (SNSD).

Samo dan nakon ove Dodikove izjave u Banjaluci je boravio šef evropske Delegacije u Bosni i Hercegovini Johann Sattler. Poručuje – Bosna i Hercegovina je sama tražila da uđe u Evropsku uniju.

„Članstvo u EU nije nešto što EU nameće Bosni i Hercegovini. Postoji jedan klub zemalja koji smatra da smo dovoljno veliki, a s druge strane, mnogo njih smatra da bi pristupanje Bosne i Hercegovine bio veći benefit i za nas, i smatramo našom snažnom obavezom da pomognemo Bosni i Hercegovini“, istakao je Sattler.

Napominje, sve evropske zemlje moraju poštovati ista pravila i uslove, te da su potrebni hrabrost i volja političkih lidera da naprave promjene. Umjesto promjena, i dalje slušamo optužbe i prebacivnaje krivice.

„Taj proces je najviše usporio visoki predstavnik. On je najveći krivac za usporavanje evropskih integracija jer je način na koji on donosi i nameće odluke je antievropski i anticivilizacijski“, ocjenjuje Nenad Stevandić, predsjednik NSRS-a (US).

„Vlast koja vodi RS ne želi EU, ne želi red, vladavinu prava i zakone jer se boje zbog svog kriminala koji su počinili u posljednje vrijeme“, smatra Igor Crnadak, predsjednik Kluba poslanika PDP-a u NSRS-u.

Nekadašnji šef Misije Bosne i Hercegovine u Briselu Igor Davidović kaže da, iako je fokus na RS-u, ni političari u Federaciji nisu spremni na ustupke i reforme, te da je proces odavno zaglavljen.

„Ista ekipa ljudi odlučuje – i onda i sada. Imamo decenijama istu grupaciju lidera i, ako se vratimo u periode kada smo nešto kao intenzivirali pregovore u doba nakon ispostavljenih uslova, imali smo situacije koje su bile karikaturalne. Uvijek će se u toj grupaciji ‘1 plus 1 plus 1’ pronaći neko ko će zablokirati i zakočiti, a u suštini se radilo u interesu sve tri kategorije“, ističe Davidović .

Dodaje da će Bosna i Hercegovina u istom ambijentu dočekati i mart, a koji se spominje kao novi mogući datum kada bi se trebalo znati da li će pregovori između Bosne i Hercegovine i Evropske unije biti otvoreni. Dodaje i da kada se uzmu u obzir i pregovori o SSP-u, Bosna i Hercegovina je za skoro 18 godina napravila veoma male ili gotovo nikakve korake ka EU.