BiH

bio u kućnoj izolaciji

Zadnji registrovani slučaj koronavirusa u BiH: Muškarac iz Italije stigao 5. marta

17/03/2020

U skladu s epidemiološkim protokolom, nakon pojave blagih simptoma bolesti uzeti su brisevi koji su poslati na laboratorijsku analizu, gdje je, kako se očekivalo, potvrđena infekcija virusom korona

Muškarac iz Tešnja (49) kod koga je laboratorijskim testiranjem u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu jučer potvrđena infekcija virusom korona doputovao je 5. marta iz Italije, bio je u kućnoj izolaciji, a potom i pod zdravstvenim nadzorom, saopšteno je sinoć iz Kriznog štaba Zeničko-dobojskog kantona.

U skladu s epidemiološkim protokolom, nakon pojave blagih simptoma bolesti uzeti su brisevi koji su poslati na laboratorijsku analizu, gdje je, kako se očekivalo, potvrđena infekcija virusom korona.

“Pacijent će odmah biti prebačen u izolaciju u Kantonalnoj bolnici Zenica, a obaviće se epidemiološki tretman svih potencijalnih kontakata, te preduzeti potrebne epidemiološke mjere”, naveli su iz Kriznog štaba Zeničko-dobojskog kantona.

U saopštenju se navodi da je to četvrti slučaj oboljenja Kovida-19 u tom kantonu.

U izolaciji u Kantonalnoj bolnici Zenica, trenutno se nalaze tri osobe iz Zenice, dobi 19, 26 i 51 godina, koje su se 5. marta vratile iz posjete rodbini u Italiji. Starija osoba još ima blage simptome bolesti, dok kod ostalo dvoje pacijenata nema kliničkih manifestacija bolesti.

“Sva četiri slučaja infekcije virusom korona mogu se smatrati uvezenim slučajevima te se može konstatovati da nije bilo prenosa bolesti unutar BiH. Od izuzetne je važnosti da se građani pridržavaju naredbi i preporuka Kriznog štaba, kao i najefikasnijih mjera kojima mogu zaštiti sebe i druge od respiratornih infekcija, uključujući novi virus korona. Takođe, izuzetno je važno da osobe koje su doputovale iz država zahvaćenih korona virusom, ostanu u kućnoj izolaciji kako bi se spriječilo širenje infekcije”, zaključili su iz Kriznog štaba ZDK za praćenje novog virusa korona.

Do sada je u FBiH potvrđeno pet slučajeva virusa korona.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.