General Walker

“Zadovoljstvo mi je svjedočiti napretku OS BiH u neophodnim reformama”

l_46517f2aeae8eb11b8f023e3619d56c8 (1)

U odvojenim sastancima prvo je s generalom Walkerom u Domu OS BiH razgovarao zamjenik ministra obrane BiH za upravljanje resursima Mirko Okolić, a na sastanku koji je uslijedio u sjedišu Zajedničkog stožera OS BiH Walkera je primio načelnik ZS OS BiH general-pukovnik Senad Mašović sa zamjenikom za operacije general-bojnikom Ivicom Jerkićem

Visoki dužnosnici Ministarstva obrane i Zajedničkog stožera Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, danas su u Sarajevu u službeni posjet primili zamjenika načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga Ujedinjenog Kraljevstva za vojnu strategiju i operacije general-pukovnika Charlesa Walkera sa suradnicima.

U odvojenim sastancima prvo je s generalom Walkerom u Domu OS BiH razgovarao zamjenik ministra obrane BiH za upravljanje resursima Mirko Okolić, a na sastanku koji je uslijedio u sjedišu Zajedničkog stožera OS BiH Walkera je primio načelnik ZS OS BiH general-pukovnik Senad Mašović sa zamjenikom za operacije general-bojnikom Ivicom Jerkićem.

Sastanku u Domu OS BiH nazočili su tajnik MO BiH Muhamed Smajić i pomoćnik ministra obrane BiH za upravljanje personalom Sead Muratović, te otpravnik poslova Britanskog veleposlanstva u BiH Neil Kavanagh. Razgovarano je o sigurnosnoj situaciji u Europi te predstojećim potrebama u daljem razvijanju ukupnih kapaciteta Oružanih snaga BiH – saopćeno je iz Ministarstva odbrane BiH.

Zamjenik ministra Okolić izrazio je zadovoljstvo dosadašnjom suradnjom, kao i zahvalnost na različitim projektima pomoći koju Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Sjeverne Irske pruža Oružanim snagama BiH.

– Posebno smo zainteresirani za dalji razvoj sposobnosti OS BiH na polju međunarodnih mirovnih misija i pomoći OS BiH civilnim institucijama pri elementarnim nepogodama – rekao je Okolić.

Dodao je da, što se tiče sigurnosne situcije u Europi, smatra da ona u BiH neće proizvesti nikakve sukobe, a treba tražiti zajednička riješenja za trenutačna politička mimoilaženja.

Na sastanku u sjedištu ZS OS BiH, na kojem je sudjelovao i pročelnik Kabineta načelnika ZS OS BiH brigadir Dževad Aščić, te načelnik Uprave za logistiku ZS OS BiH brigadir Nebojša Bošnjak, general-pukovnik Mašović je istaknuo veliki značaj pomoći Vlade Ujedinjenog Kraljevstva na uspostavi vojnih ambulanti i unapređenju infrastrukturnih objekata sanitetske službe OS BiH, provedbi projekta u okviru programa „Žene, mir i sigurnost“, te pomoći u procesu školovanja pripadnika OS BiH.

– Već dugi niz godina, jačanjem i unapređenjem suradnje s Ujedinjenim Kraljevstvom, OS BiH imaju mogućnost provoditi projekte modernizacije i poboljšanja sveukupnih kapaciteta, što daje značajnu potporu u odgovoru na sadašnje, ali i sve buduće izazove – rekao je general Mašović.

Također, dodao je da OS BiH imaju i značajnu potporu u podizanju razine interoperabilnosti, kako s NATO-om tako i s Oružanim sangama Ujedinjenog Kraljevstva. To je od ključnog značaja za provođenje zajedničkih aktivnosti u izgradnji koncepta kolektivne sigurnosti.

General Mašović je generalu Walkeru uputio iskrene čestitke u povodu 25. lipnja, predstojećeg Dana Oružanih snaga Ujedinjenog Kraljevstva.

Nakon sastanaka izaslanstvo Ujedinjenog Kraljevstva je posjetilo Vojarnu OS BiH „Rajlovac“, gdje je nazočilo demonstraciji Bojne vojne policije OS BiH s opremom za kontrolu javnog reda i mira, koju je donirala Vlada Ujedinjenog Kraljevstva, obišlo ambulantu OS BiH te 2. helikopterski skvadron OS BiH, koji koristi opremu za traganje i spašavanja, koja je također nabavljena uz pomoć Vlade UK.

– Zadovoljstvo mi je biti danas ovdje i osobno svjedočiti napretku OS BiH u neophodnim reformama, kako bi ispunile svoje NATO aspiracije – rekao je general Walker.

Dodao je da je iz prve ruke imao prigodu vidjeti predanost i posvećenost pripadnika OS BiH, koji kroz svoj vitalno važan posao, štite Bosnu i Hercegovinu i njene saveznike.

– Predanost Ujedinjenog Kraljevstva Oružanim snagama BiH traje i danas. Drago mi je što vidim da Ujedinjeno Kraljevstvo radi kao blizak partner OS BiH, dijeleći svoja iskustva, zajedno trenirajući i jačajući naše kolektivne kapacitete za suočavanje s neizvjesnom budućnošću – zaključio je general-pukovnik Charles Walker – navodi se u saopćenju Ministarstva obrane BiH.