Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zaduženje od 25 miliona eura radi boljeg vodosnabdijevanja Sarajeva

vodovod

Odluka o prihvatanju zaduženja po ugovoru o zajmu između Bosne i Hercegovine i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za projekat vodosnabdijevanja Sarajeva finalizirana je u parlamantarnoj proceduri budući da su je odobrila oba doma Parlamenta Federacije BiH.

Stoga može stupiti na snagu, narednog dana po objavljivanju u Službenim novinama, kako je definirano.

Odluka podrazumijeva zaduženje u ukupnom iznosu od 25 miliona eura. Rok otplate je 15 godina, a grace period tri godine. Novac će se koristiti za rekonstrukciju prioritetnih komponenti vodovodnog sistema u Sarajevu radi smanjnja gubitaka vode i bolje ukupne efikasnosti vodovodnog sistema.

Novac od zajma prenijet će se na instituciju Kantona Sarajevo potpisivanjem Podugovora o zajmu između Federacije BiH i Kantona. Kanton će, pak, zaključivanjem odgovarajućeg podugovora o zajmu, prenijeti zajam na komunalno preduzeće „Vodovod i kanalizacija“ d.o.o. Sarajevo kao krajnjeg dužnika i korisnika zajma, defnirano je tom odlukom.

U periodu implementacije projekta, u budžetu Federacije nije potrebno osigurati novac za dodatno sufinansiranje projekta.

Odluka je odobrena u Predstavničkom domu Federalnog parlamenta na vanrednoj sjednici 30. oktobra, a u Domu naroda 9. novembra, također na vanrednom zasjedanju.