Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zagađenje zraka: Proglašeno “Upozorenje” u Kantonu Sarajevo

Sarajevo kao Peking

Operativni štab Vlade Kantona Sarajevo je danas donio Odluku i proglasio Drugu epizodu Plana interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti zraka u Kantonu Sarajevo – „Upozorenje“.

Ovakva odluka je donesena nakon što su tokom jučerašnjeg dana u Kantonu Sarajevo prekoračene tolerantne vrijednosti zagađujućih materija u zraku – čvrstih čestica PM10 od 300 mikrograma po metru kubnom, kao i zbog činjenice da se u naredna 24 sata očekuje stabilna vremenska situacija.

Mjere koje se poduzimaju u okviru epizode „Upozorenje“ podrazumijevaju zabranu korištenja otpada i biomase u pogonima, posebno pilanama i industrijama namještaja, ukoliko uređaj za sagorijevanje nije namjenski projektovan za to gorivo.Mjere podrazumijevaju i:

Upozorenje da sva postrojenja snage preko jednog megavata (MW) koja koriste čvrsta goriva i teška ulja smanje produkciju toplotne energije za minimalno 3ºC;

KJKP „Toplane“ Sarajevo, kao i drugi subjekti koji se bave proizvodnjom i distribucijom toplotne energije, nezavisno od njihovih korisnika, smanjuju temperaturu u prostorima koji zagrijavaju za 1ºC.

Povećanje kapaciteta sredstava javnog gradskog prijevoza koji ne zagađuju okoliš, kao što su trolejbusi i tramvaji za 15 posto više u odnosu na redovne situacije;

Zabrana kretanja automobila čiji motori imaju normu manju od Euro 3 – pojačane kontrole organa MUP-a. Ovo se ne odnosi na vozila policije, inspekcije, ministarstva odbrane, javnog gradskog prijevoza, javnih komunalnih preduzeća, vozila s diplomatskim tablicama i vozila hitnih intervencija – hitna pomoć i vatrogasci.

Zabrana saobraćaja za teretna motorna vozila, ukupne mase više od 3,5 tone na potezu Otoka – Baščaršija u oba smjera, izuzev od 10 do 15 i 00-06 sati. Ovo se ne odnosi na vozila javnog gradskog prijevoza, javnih komunalnih preduzeća, vozila hitnih intervencija i dostavna vozila za prehrambene proizvode. Za vrijeme zabrane saobraćaja postaviti znakove zabrane na ulicama i prilazima ugroženom području.

Osigurati protok motornih vozila bez dužeg zadržavanja na glavnim gradskim raskrsnicama s izmjerenim najvećim koncentracijama zagađujućih materija, putem uvođenja Centra za upravljanje i nadzora semaforiziranih raskrsnica, gdje bi se iz kontrolnog centra moglo utjecati na dužinu trajanja „zelenog vala“.

Privremena zabrana korištenja čvrstog goriva i teških ulja i privremeni prelazak rada industrijskih i drugih objekata na alternativnu vrstu goriva koje je ekološki prihvatljivije i gdje za to postoje mogućnosti.

Ostale mjere za koje se procijeni da mogu doprinijeti poboljšanju kvaliteta zraka.

Na današnjoj sjednici Operativni štab je upoznat o provedenim mjerama iz Prve epizode „Pripravnost“ u Kantonu Sarajevo koje su i dalje na snazi.

Kantonalna uprava za inspekcijske poslove, odnosno Inspektorat urbanističko-građevinske i ekološke inspekcije, zadužen je da hitno izvrši kontrolu obveznika primjene mjera iz Prve i Druge epizode prekomjerne zagađenosti zraka.

Posebno vlasnika ili upravitelja kotlovnica kapaciteta više od 1MW o obavezi smanjivanja produkcije toplotne energije za minimalno 3°C, ako koriste čvrsta goriva i teška ulja, te operatore kotlovnica na prirodni gas, nezavisno od kapaciteta za smanjenje temperature u prostorima koje zagrijavaju za 1° C, uključujući KJKP ”Toplane”.

Neki od objekata za proizvodnju toplote za zagrijavanje koji podliježu navedenim obavezama su: Unis Energetika, Kampus Univerziteta, Bags Energetika Vogošća, Tibra Stup, zgrada institucija BiH, zgrada Sindikata BiH, zgrada Vlade Federacije BiH, zgrada Predsjedništva BiH, pojedini hoteli, zgrade visokoškolskih institucija itd.

Također, i operatori privrednih pogona koji koriste postrojenja za sagorijevanje u tehnološkom procesu trebaju privremeno prestati s korištenjem čvrstog goriva i lož ulja i preći na ekološki prihvatljivije energente, ukoliko za to imaju mogućnosti.

Inspekcija je inače ovih dana donijela više rješenja kojima se nalaže operatorima kod kojih su zabilježena prekoračenja emisija zagađujućih materija u zrak da hitno usklade emisije s propisanim ili će uslijediti sankcije propisane Zakonom o zaštiti zraka FBiH.

U tom smislu upozoreni su Energoinvest d.d. Sarajevo, JS RTV Dom Sarajevo, MUP FBiH – Policijska akademija, Hotel Hollywood, Kleyton d.o.o. Hadžići itd.

Uz navedeno, obavezu da prestanu s korištenjem biomase imaju i pogoni kao što su pilane i industrije namještaja, ukoliko ne posjeduju uređaj za sagorijevanje koji nije namjenski projektovan za to gorivo.

Još jednom su pozvani i vozači teretnih vozila da obrate pažnju i na vrijeme se informišu o režimu njihovog kretanja da ne bi došlo do saobraćajnih zastoja.

Prema nagovještajima iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH u narednih sedam dana ne očekuje se značajnija promjena vremena, a Operativni štab će zajedno sa svim drugim relevantnim institucijama pratiti situaciju na terenu i poduzimati propisane aktivnosti, saopćila je Pres-služba KS.