Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

poruke iz moskve

Zaharaova komentarisala kandidatski status BiH, teško je optužila Brisel

zaharova ss
FOTO: Screenshot

Riječ je, kako ističe, o oduzimanju prava stanovnicima Bosne i Hercegovine da samostalno grade svoj unutrašnji život te da biraju partnere po vlastitom nahođenju i želji

Predstavnica ministarstva vanjskih poslova Rusije Marija Zaharova se u posljednjem brifingu osvrnula i na dodjeljivanje kandidatskog statusa za BiH na putu ka EU.

– 15. decembra ove godine Evropsko vijeće odlučilo je dati Bosni i Hercegovini status kandidata za članstvo u EU. U kontekstu trenutne situacije u svijetu i ekspanzionističke linije Zapada, očigledno je da je prilikom donošenja ove odluke u prvi plan je stavljen zadatak potpunog geopolitičkog osvajanja regiona, institucionalizacije neokolonijalne politike koja se ovdje vodi godinama”, navela je u Zaharova.

Riječ je, kako ističe, o oduzimanju prava stanovnicima Bosne i Hercegovine da samostalno grade svoj unutrašnji život te da biraju partnere po vlastitom nahođenju i želji.

– Ovo nije pretjerivanje. EU je odavno pretvorila pretpristupne i pristupne pregovore u instrument ekonomske i političke prisile. Isto vidimo i u drugim zemljama ovog regiona. “Fokusne” države ne učestvuju u izradi briselskih odluka. Oni su grubo i kategorično prisiljeni da se “automatski” pridruže svim vanjskopolitičkim izjavama EU i odlukama o sankcijama, dodaje Zaharova.

Na kraju je poručila da namjeravaju nastaviti saradnju sa BiH s ciljem oslobađanja suverene BiH od “zastarjelog režima vanjskog protektorata”.

– Ističemo naš principijelni interes za jačanjem raznovrsnih partnerstava sa prijateljskom Bosnom i Hercegovinom, njenim entitetima i narodima. Potvrđujemo našu privrženost zaštiti temeljnih principa Dejtonskog sporazuma kao osnove za obezbjeđenje mira, sigurnosti i stabilnosti na Balkanu. Namjeravamo nastaviti s radom u cilju oslobađanja suverene i nezavisne Bosne i Hercegovine od zastarjelog režima vanjskog protektorata, o čemu redovno dajemo odgovarajuća objašnjenja, prenosi N1.