Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

skupština ks

Haris Zahiragić položio svečanu zakletvu, Konaković iznio prijedlog

zah

Premijer Nenadić kratko se obratio na današnjoj sjednici ističući da su razlozi za njegovu ostavku prijedlog za smjenu koji je podnesen 9. oktobra

Na današnjoj hitnoj sjednici Skupštine KS koja se odvija u online formatu svečanu zakletvu položio je Haris Zahiragić koji je novi zastupnik u Klubu SDA. Zahiragić je ušao u Skupštinu KS nakon što se mandata odrekla Samra Ćosović Hajdarević, a nakon nje još tri zastupnika da bi CIK mandat dodijelio mandat Zahiragiću.

Zastupnik Elmedin Konaković dao je prijedlog današnjeg dnevnog reda i to: Prva tačka prihvatanje ostavke premijera Marija Nenadića, druga izbor članova Komisije za izbor i imenovanja i administrativna pitanja KS, i treća potvrđivanje člana rukovodstva Skupštine KS iz Kluba Bošnjaka. 34 zastupnika su podržala predloženi dnevni red.

Premijer Nenadić kratko se obratio na današnjoj sjednici ističući da su razlozi za njegovu ostavku prijedlog za smjenu koji je podnesen 9. oktobra.

“Već duže vrijeme od prijedloga za podnošenje izglasavanje nepovjerenje radili smo bez skupštinske većine. Jasno je da Vlada KS mora imati političku prohodnost u donošenju odluka. Ključni razlog je ubrzavanje pokrenutih procesa”, kazao je Nenadić.

Dopredsjedavajuća Skupštine KS Danijela Kristić kazala je da predlaže da Skupština KS usvoji odluku o razrješenju premijera i ministara u Vladi KS s tim da će Vlada nastaviti obavljati svoje dužnosti do imenovanja nove Vlade KS.

Zahiragić je iskoristio priliku i komentarisao rad Vlade KS iako nije bio u Skupštini KS tokom Vlade Marija Nenadića.