Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zahiragić traži da u Sarajevu nema ispita i predavanja u vrijeme džume

BiH

zahiragic

Na jednoj od septembarskih sjednica Senata Univerziteta u Sarajevu pred članove Senata pod tačkom razno iznesen je zahtjev predsjednika Studentskog parlamenta UNSA (SPUS) Harisa Zahiragića da Senat donese odluku da se petkom u vrijeme džuma namaza ne zakazuju ispiti i predavanja zbog vjerskih sloboda, piše novinska agencija Patria.

Kako saznaje Patria nakon obraćanja Zahiragića članovima Senata nastupila je vrlo mučna atmosfera i komešanje.

Na ovaj zahtjev reagirao je dekan Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije Nedžad Korajlić koji je kazao da poštuje sve vjerske i druge slobode ali da se o ovome ne treba izjašnjavati Senat već Vlada KS i Rijaset IZ u BiH s obzirom da postoje i druge javne institucije.

Za više informacija pozvali smo dekana Korajlića ali je u izjavi za Patriju samo potvrdio da je reagirao na ovaj zahtjev ali da o toj temi ne želi govoriti za medije.

Kako saznajemo, ovakvom zahtjevu usprotivili su se još neki senatori te je ova tačka skinuta sa dnevnog reda.

Članovi Senata su ostali iznenađeni da je ovakav zahtjev uopće bio delegiran kroz tačku razno, a izostala je reakcija i rektora Muharema Avdispahića čiji je mandat okončan 1. oktobra.

Zahiragić je vrlo oštro razgovarao sa senatorima ne pokazujući poštovanje prema dekanima članica UNSA-e i to nije prvi put. Nakon rasprave Zahiragić se obrušio na senatore govoreći im da „ne znaju šta pričaju“. Korajlić ga je opomenuo da više ne razgovara na takav način sa senatorima.

Više dekana sarajevskih fakulteta potvrdilo je za Patriju da je bilo rasprave, ali da zahtjev nije opravdan s obzirom na multietničnost i studenata i akademskog osoblja.

Također, nakon ovog Zahiragićevog istupa održan je sastanak Asocijacije studenata te je istaknuto kako nisu za zahtjev koji je uputio predsjednik SPUS-a.

Postavlja se pitanje koga predstavlja Zahiragić i u čije ime je podnio ovakav zahtjev s obzirom da na Sarajevskom univerzitetu ima studenata svih nacionalnosti i vjeroispovijesti.

Zahiragić je poznat i po uvredljivim komentarima prema LGBT osobama te je zbog toga bio na meti kritika u martu ove godine.

Zahiragić je u maju 2015. godine izabran za potpredsjednika Asocijacije mladih Kantonalnog odbora (KO) SDA Sarajevo. Inače, SPUS-om već godinama upravlja grupa studenata koja je u SPUS-u najprije vidjela ekonomsku dobit kroz različite projekte, a zapostavljajući studentski aktivizam i zaštitu studentskih interesa i prava.