Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

direktorica kcus-a

Zahtjev i dva pitanja: Sebija Izetbegović se po prvi put obratila u Skupštini KS

sebija izetbegovic skupstina ss

Upravo o stanju u KCUS-u u Skupštini je govorila Sebija Izetbegović (SDA), direktorica ove zdravstvene ustanove. Ona se obratila Vladi KS se i postavila dva pitanja i uputila jednu inicijativu

Skupština Kantona Sarajevo, čija je sjednica u toku, razmatrat će Prijedlog odluke o prihvatanju zaduženja po Ugovoru o zajmu između BiH i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za projekt “Tramvajska pruga Ilidža – Hrasnica“ i to u iznosu do 25.000.000 eura.

Na sjednici se očekuje i izjašnjavanje o Nacrtu privremene odluke o zaštiti izvorišta vode za piće “Sarajevsko polje”, a cilj je, pored ostalog, zaštita izvorišta jer su izuzetno ranjiva sa aspekta mogućeg zagađenja.

Na dnevnom redu kantonalne skupštine je i Prijedlog zakona o komunalnoj policiji, a takav zakon bi kroz uvođenje direktnih mjera za sankcionisanje, kako je obrazloženo, uticao na ponašanje građana i pravnih osoba koje se smatra neadekvatnim. Prijedlog je da je na dvije hiljade stanovnika predviđen jedan komunalni policajac koji će obavljati komunalni-inspekcijski nadzor.

Zastupnici će po skraćenom postupku razmatrati izmjene i dopune dva zakona: Zakona o šumama KS i Zakona o pružanju besplatne pravne pomoći.

Na dnevnom redu su izmjene i dopune Zakona o turizmu, Prijedlog zakona o uvjetima koje treba ispunjavati Kantonalna bolnica, te Nacrt zakona o sportu.

Upravo o stanju u KCUS-u u Skupštini je govorila Sebija Izetbegović (SDA), direktorica ove zdravstvene ustanove. Ona se obratila Vladi KS se i postavila dva pitanja i uputila jednu inicijativu.

Izetbegović je prvo pitanje uputila prema Vladi KS.

– Nedavno sam uputila pisanu inicijativu da nam napokon odgovorite na desetine zahtjeva za prijem nedostajućeg kadra u KCUS, kazala je Izetbegović i dodala da se ustanova kojom rukovodi suočava sa odlaskom kadra, kako zbog penzionisanja, ali i odlaska mladih iz BiH.

Kako tvrdi Izetbegović, upućeno je ukupno 13 urgencija.

Zastupnici će donijeti i nekoliko odluka i to odluke o usvajanju okvira za otkup imovine i naknade radi realizacije Projekta izgradnje gradskih saobraćajnica u KS, kao i o proglašenju temeljnih udruženja kulture naroda BiH od posebnog interesa za Kanton.

Zatim je Izetbegović se obratila Ministarstvu zdravstva KS s ciljem dobijanja informacija o putu pacijenta u ovom kantonu.

– Zbog čega nikada nije uspostavljen put pacijenta u KS i zbog čega pacijenti kako treba jednostavno i efikasno da se kreću kroz zdravstveni sistem, pitala je Izetbegović.

Na kraju je Izetbegović uputila još jedan zahtjev a odnosi se na to da bude izrađen Elaborat o stanju zdravstvenih ustanova u ovom kantonu te da joj se dostavi spisak svih radnika u zdrastvenim ustanovama u KS, a koji rade i privatno.