Zahtjev za preispitivanje Odluke o Danu RS poslan Ustavnom sudu BiH

BiH

Odbor za ustavna pitanja rs

Odbor za ustavna pitanja Narodne skupštine Republike Srpske, kojim je predsjedavao predsjednik Nedeljko Čubrilović, na današnjoj sjednici u Banjaluci utvrdio je Zahtjev za preispitivanje Odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, koji se odnosi na 9. januar – Dan RS.

Ustavni sud BiH tu Odluku donio je povodom pokrenutog postupka za ocjenu ustavnosti odredbi Zakona o praznicima RS od strane člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića.

“Zahtjev za preispitivanje Odluke Ustavnog suda BiH kojom se osporavaju odredbe Zakona o praznicima, a odnose se na proslavu Dana Republike Srpske – 9. januara, nakon sjednice Odbora otpremljen je iz Narodne skupštine RS Ustavnom sudu BiH na razmatranje”, navodi se u saopštenju iz narodne skupštine RS.

Rok za dostavljanje zahtjeva, po Pravilima Ustavnog suda BiH, je 25. juni.

Tim Narodne skupštine za pripremu Prijedloga zahtjeva za preispitivanje odluke Ustavnog suda BiH u ponedjeljak je okončao pripremu teksta zahtjeva koji je danas usvojio Odbor za ustavna pitanja Narodne skupštine RS. Nakon što je Zahtjev za preispitivanje Odluke potpisao predsjednik Narodne skupštine, otpremljen je Ustavnom sudu. U zahtjevu se traži da Ustavni sud BiH ponovo razmotri svoju odluku i da je poništi.