Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zajednička sjednica Vlade FBiH i Vlade RS 9. marta

Kraak – Novalic

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić primio je danas, u sjedištu Federalne vlade u Sarajevu, ambasadora Kraljevine Holandije u Bosni i Hercegovini Jurriaana Kraaka.

Sagovornici su istakli zadovoljstvo zbog dobre saradnje dviju zemalja, te razgovarali o provođenju Reformske agende koja za cilj ima poboljšanje sveobuhvatnog stanja u našoj zemlji. Ambasador Kraak je rekao da je prva faza Reformske agende uspješno završena i izrazio zadovoljstvo što u Bosni i Hercegovini postoje predani reformisti koji žele da promijene stanje nabolje, a imaju i znanje da to učine.

Premijer Novalić je ukazao na opredjeljenje Vlade FBiH za provođenje ciljeva iz Reformske agende koja je u fokusu njenog djelovanja, te naglasio da ne postoji rezervna varijanta. Federalna vlada uputila je Parlamentu FBiH nekoliko zakonskih rješenja u skladu sa ovim dokumentom, a usvajanjem devet zakona koji su u parlamentarnoj proceduri bilo bi ostvareno više od 50 posto ciljeva iz Reformske agende. To je, prema riječima federalnog premijera, plan za prvu polovinu ove godine, dok će tokom druge naglasak biti na antikoruptivnom djelovanju i reformi javne uprave.

Novalić je upoznao holandskog ambasadora o planovima za intenziviranje odnosa s Vladom Republike Srpske, kako bi bilo nastavljeno provođenje ciljeva iz Reformske agende i dodao da je 9. marta planirano održavanje zajedničke sjednice entitetskih vlada u Banjoj Luci.
Obostrano je usaglašeno da treba nastaviti provoditi Reformsku agendu, jer je to put koji našu zemlju približava evropskim integracijama.

Ambasador Kraak je istakao da njegova zemlja, kao četvrti najveći bilateralni partner Bosne i Hercegovine, i dalje podržava europski put BiH.