Od 29. oktobra do 3. novembra

Zajednička vojna obuka pripadnika oružanih snaga BiH i Ujedinjenog Kraljevstva

oruzane snage bih osbih

Zajednička obuka je nadogradnja dosadašnje podrške Ujedinjenog Kraljevstva Oružanim snagama Bosne i Hercegovine na unapređenju kapaciteta Centra za borbenu obuku na Manjači, čime se pomaže opredijeljenost Bosne i Hercegovine da doprinosi međunarodnim operacijama podrške miru

Oružane snage Bosne i Hercegovine i Oružane snage Ujedinjenog Kraljevstva održat će zajedničku obuku od 29. oktobra do 3. novembra ove godine, u Centru za borbenu obuku Oružanih snaga BiH na Manjači.

Zajednička obuka obuhvatit će pripremu za operacije podrške miru uz primjenu uređaja za simulaciju koji će vojnicima obje zemlje omogućiti da razmjenjuju iskustva i blisko sarađuju, saopćeno je iz Ministarstva odbrane BiH.

Ovo je rutinska vojna aktivnost koja se odvija nakon uspješne evaluacije jedinica OS BiH koje su deklarisane za NATO-ov bazen snaga planiranih za buduće mirovne operacije.

Zajednička obuka je nadogradnja dosadašnje podrške Ujedinjenog Kraljevstva Oružanim snagama Bosne i Hercegovine na unapređenju kapaciteta Centra za borbenu obuku na Manjači, čime se pomaže opredijeljenost Bosne i Hercegovine da doprinosi međunarodnim operacijama podrške miru.