BiH

“Zajedno protiv negiranja”: Bijele plahte na svim prozorima i vozilima

30/05/2017

Akcija “Zajedno protiv negiranja”, povodom 25. godišnjice nasilnog napada na općinu Prijedor i obilježavanja Dana bijelih traka bit će održana sutra i u Sarajevu.

Akcija ima za cilj da se na javnim mjestima i vozilima javnog prijevoza postave bijele plahte/trake na prozore i vozila u znak solidarnosti sa Prijedorčanima koji su 1992. godine morali da nose bijele trake na rukavima i označe svoje domove.

Iz Udruženja žrtava torture pozivaju sve redakcije da na uredskim prozorima postave bijele plahte kako bi simbolično podsjetili na naredbu koju su izdale ratne vlasti Prijedora 31. maja 1992. godine.

Putem lokalne radio stanice izdata je naredba da svi nesrbi u Prijedoru označe svoje kuće bijelim plahtama, a po izlasku iz kuće istaknu bijelu traku oko ruke. Ovo je bio jedan u nizu poteza ponižavanja, maltretiranja i psihološkog ubijanja civilne populacije koja je većinom završila u zloglasnim logorima kao što su Omarska, Keraterm i Trnopolje – mnogi od njih su mučeni, zlostavljani i ubijeni dok se za određen broj još uvijek traga.

U sklopu akcije “Zajedno protiv negiranja” također pozivaju predstavnike kompanija javnog prijevoza da istaknu bijele trake kako bi poslali direktnu poruku podrške i na taj način odali počast prijedorskim žrtvama.

U strateškoj kampanjama ubijeno je i protjerano oko 50 hiljada osoba iz Prijedora i okoline. Kroz logore Keraterm, Omarska, Trnopolje i još 54 mjesta zatočenja u nečovječnim uvjetima torturu je prošlo oko 30 hiljada djece, žena i muškaraca, bošnjačke, hrvatske i druge nesrpske nacionalnosti, golgota koju su preživjeli je odjek Drugog svjetskog rata i holokausta, saopćeno je iz Udruženja žrtava torture.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.