Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

sarajevo

Zaključen dio projekta suradnje Vijeća Evrope s bh. novinarima u programu JUFREX

JUFREX

Vanja Ibrahimbegović Tihak, voditeljica projekta za Bosnu i Hercegovinu koji je u trećoj godini implementacije, izjavila je agenciji Fena da Vijeće Evrope

Konferencija kojom je zaključen dio projekta suradnje Vijeća Evrope s bh. novinarima u programu JUFREX održana je u Sarajevu.

To je zajednički regionalni program Vijeća Evrope i Evropske unije o podršci i razvoju eskpertize u pravosuđu prevashodno za provedbu člana 10. Evropske konvencije o ljudskim pravima o slobodi izražavanja.

Vanja Ibrahimbegović Tihak, voditeljica projekta za Bosnu i Hercegovinu koji je u trećoj godini implementacije, izjavila je agenciji Fena da Vijeće Evrope tu surađuje s pravosudnim institucijama, centrima iz oba entiteta za edukaciju sudija u tužilaca, advokatskim komorama, kao i s partnerima iz medijske grupe – Udruženjem BH novinari, Vijećem za štampu i Regulatornom agencijom za komunikacije.

– Projekat kroz tri godine razvija ekspertizu kroz različite edukacije na bazi iskustva Suda za ljudska prava u Strazburu i sudske prakse. S medijskim partnerima razvijamo dijalog između dviju profesionalnih zajednica, medijske i pravosudne; bavimo se konkretnim temama, pitanjima od interesa za čuvanje slobode izražavanja.

Ova zaključna konferencija zapravo sumira teme kojima smo se bavili tokom dviju godina implementacije, u nizu edukacija i seminara, a osnovna je ideja da u praksi bude unaprijeđena sloboda izražavanja – kazala je Ibrahimbegović Tihak.

U vezi s pitanjem sigurnosti novinara, koje se iz medijske zajednice ističe kao jedan od značajnih problema, između ostalog je kazala da postoje mehanizmi i standardi Vijeća Evrope o zaštiti, a da je Bosna i Hercegovina kao potpisnica prihvatila te stanadarde i dužna je da ih implementira.

U tom su kontekstu i bile neke od diskusija na današnjoj konferenciji, o potrebi odgovarajuće izmjene ili dorade zakonodavstva.

U jednom od panela je zaključeno da obje zajednice, medijska i pravosudna, moraju poštivati standarde jer je svima u cilju – maksimalna profesionalizacija.