Zakon ih ne predviđa: Jesu li na pomolu vanredni izbori?

sda sbb2

Kriza vlasti u Federaciji BiH i na nivou BiH je evidentna, jer je SBB kao dio vladajuće koalicije blokirao rad zakonodavne i izvršne vlasti u Federaciji zbog hapšenja i određivanja pritvora njihovom šefu Fahrudinu Radončiću. Slično ponašanje očekuje se i na državnom nivou.

Zastupnici i izaslanici Radončićeve stranke tražili su odgađanje sjednica Zastupničkog i Doma naroda Parlamenta FBiH, a potom je odgođena i sjednica Vlade FBiH.

Iz SBB-a su jasno stavili do znanja da je po pitanju koalicije s SDA sve moguće.

“Sve je otvoreno. Donijet ćemo odluku ovih dana. Ovo je atak na SBB koji je dao doprinos stabilizaciji”, kazao je potpredsjednik SBB-a Mirsad Đonlagić.

Iz SBB-a za Radončićevo hapšenje i politički montiran proces odgovornim drže klanove i pojedince iz SDA što dodatno usložnjava političke prilike.

Iz SDA su kazali kako ostaju u koaliciji s SBB-om. Bez SBB-a, SDA i HDZ nemaju većinu u Federaciji, a većine nema ni na državnom nivou, tako da je bez njih sve blokirano.

Izvori iz SDA kažu kako se zasada ni ne razmišlja o raskidanju koalicije i vjeruju kako će se situacija uskoro stabilizirati, a SBB nastaviti djelovati u okviru koalicije SDA-SBB-HDZ.

SDP i DF ponudili pomoć

Iz opozicionih stranaka traže održavanje vanrednih općih izbora u oktobru 2016. zajedno s lokalnim. Iz SDP-a i DF-a pozvali su sve političke stranke u Parlamentarnoj skupštini BiH da hitno usvoje izmjene Izbornog zakona kako bi se omogućilo raspisivanje vanrednih izbora.

Lider SDP-a Nermin Nikšić kaže kako su se SDP i DF ponudili da kao opozicija podrže sve potrebne zakone iz reformske agende kako ne bi došlo do zastoja na evropskom putu, bez primisli da budu dio vlasti. Za njih ulazak u vlast uopće nije opcija.

Ukoliko se kriza i u Federaciji i na državnom nivou nastavi, Nikšić kao jedino rješenje vidi izmjene Izbornog zakona BiH i raspisivanje vanrednih izbora. SDP i DF su spremni podržati te izmjene.

“Postoji nekoliko mogućnosti izlaska iz ove situacije. Prva je da aktualna koalicija nastavi funkcionirati i da podjele još funkcija što je ostalo, jer drugo ništa i ne rade. Jedino što su uradili jeste donošenje katastrofalnog Zakona o radu. Vidjeli smo da od priča o velikim investicijama, zapošljavanju, ekonomskom opravku nema ništa. Fondovi su u očajnoj situaciji pa se čak spominje i smanjenje mirovina. Ukoliko se nastavi sa blokadama i ukoliko se vlast ne uspije konstituirati to govori o krizi vlasti, a to vodi u vanredne izbore svugdje u svijetu”, kaže Nikšić.

Podsjeća da u Vijeću ministara jedno od najvažnijih ministarstva – Ministarstvo prometa i komunikacija FBiH nema ministra jer je imenovanje po zakonu nemoguće uraditi dok je kandidat Bakir Dautbašić u pritvoru. Uz to smo, kaže, svjedoci i kriza i prekompozicija vlasti na županijskim nivoima. Šef SDP-a napominje i da se Vlada Republike Srpske cijeli mandat brani da nije napravljena na političkoj korupciji. Sve to po njemu ukazuje da aktualna vlast ne radi u interesu građana i da je sve zrelo za izmjene zakonodavstva koje bi omogućile održavanje vanrednih izbora.

I u RS-u za izbore

Vanredne izbore odavno traži i opozicija u Republici Srpskoj. Savez za promjene u više navrata je pozivao predsjednika Republike Srpske da raspusti Narodnu Skupštinu i raspiše vanredne izbore, jer je po njima vlast napravljena nelegalno i na političkoj korupciji.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik prije nekoliko dana poručio je da je spreman raspisati izbore u RS-u, ukoliko će istog dana biti održani i na nivou BiH.

Iz Savez za promjene kažu kako nemaju ništa protiv izbora na svim nivoima, ali da bi za izbore na nivou BiH bile potrebne promjene Ustava što je teže izvodivo.

O spajanju lokalnih i općih izbora već odavno se govori u javnosti i političkim krugovima, ali još uvijek nema spremnosti da se to i učini. Bilo kakve izmjene Izbornog zakona, osim onih manjih i kozmetičkih, pokazale su se nemogućima.

Posljednjih mjeseci Interresorna radna grupa za izmjenu Izbornog zakona BiH odgodila je razmatranje pitanja odgađanja lokalnih izbora, jer su stavovi bili različiti i nepomirljivi. Još uvijek su neriješena i krupna pitanja u Izbornom zakonu poput ”Sejdić-Finci” i Grada Mostara. Tako je malo vjerovatno da može doći do izmjena koje bi omogućile vanredne izbore, jer to ne odgovara strankama koje su na vlasti.

Ne može biti vanrednih izbora

Bosna i Hercegovina je jedina zemlja u Evropi u kojoj ne može biti vanrednih izbora. Razlog za to leži u činjenici da ni Izborni zakon BiH, a ni državni Ustav ne predviđaju mogućnost raspisivanja vanrednih izbora. Ustavom Bosne i Hercegovine predviđena je mogućnost samo raspuštanja Doma naroda BiH, dok su Zastupnički dom i Predsjedništvo BiH praktično nedodirljivi.