Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Elmedin Konaković

Zakon o porijeklu imovine funkcionera mnoge će otjerati iz politike

konakovic – forto

Po njegovim riječima, svaki osnov sumnje, vrijednost imovine veća od prihoda, bit će predmet istraga

– Predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo i predsjednik Naroda i pravde Elmedin Konaković kazao je kako je vladajuća šestorka u Kantonu Sarajevo, čiji je dio i Narod i pravda, pokazala odgovornost prema građanima usvojivši Zakon o porijeklu imovine funkcionera u Kantonu Sarajevo.

Konaković je podsjetio da su ključna obećanja građanima Naroda i Pravde, a to su Zakon o porijeklu imovine i Zakon o nepotizmu i stranačkom zapošljavanju, kao i druge antikoruptivne mjere, već usvojeni ili su u skupštinskoj proceduri čime je pokazano da se ne radi tek o pukim predizbornim obećanjima.

– Zakonom o porijeklu imovine se iz temelja mijenja ambijent u kojem izabrani zvaničnici rade i uvjereni smo da će otjerati mnoge koji politiku vide kao biznis u kojem se mogu bogatiti bez ikakve odgovornosti i sankcija. Svi koji su trenutno na funkcijama moraju dokazati da je imovina koju posjeduju srazmjerna njihovim primanjima – naveo je Konaković.

Po njegovim riječima, svaki osnov sumnje, vrijednost imovine veća od prihoda, bit će predmet istraga.

Ističe da svi aktuelni zvaničnici kantona, grada i općina, moraju u narednom periodu pristupiti ozbiljnom procesu dokazivanja zakonitosti u sticanju imovine.

– Svi oni koji se misle kroz politiku obogatiti zloupotrebom javnih resursa ovaj zakon će onemogućiti da uopće krenu u takvu avanturu – smatra Konaković.

Skupština KS jednoglasno je usvojila Zakon o porijeklu imovine funkcionera na sjednici održanoj 17. aprila.

– Kanton Sarajevo već je postao primjer da je moguća jedna drukčija, bolja, vlast. Ovaj zakon i drugi na kojima radimo samo su mehanizmi kojima građani mogu i trebaju kontrolirati vlast, počevši od nas. Također, pri usvajanju zakona saslušali smo sve institucije, opoziciju i druge zainteresirane i njihove ideje ugradili u konačni tekst – kazao je Konaković.

Od februara ove godine u Kantonu Sarajevo svi konkursi su pod posebnim nadzorom supervizora iz Ureda za borbu protiv korupcije čime se nastoji ostvari maksimalna transparentnost pri zapošljavanju.

Također, danas će u Sarajevu biti predstavljen Registar zaposlenih u javnom sektoru na području Kantona Sarajevo – saopćeno je iz Naroda i pravde.