Zakon o radu stupa na snagu 20. avgusta

cavara

Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara danas je izrazio zadovoljstvo što je potpisao ukaz o proglašenju Zakon o radu, koji je usvojen u oba doma Parlamenta FBiH.

– Od sekretarke Vlade FBiH dobio sam informaciju da će Zakon u Službenim novinama FBiH biti objavljen 12. augusta te bi trebao stupiti na snagu 20. augusta, osam dana nakon objave – kazao je Čavara za Fenu.

Nada se da će tim zakonom tržište rada oživjeti i omogućiti novo zapošljavanje radnika i slobodu u privatnim preduzećima.

– S druge strane, stvorile su se tenzije o kolektivnom ugovoru o radu, a to je da u roku od 90 dana, ukoliko se ne postigne sporazum, prestaje da važi. Možda javnost ne zna da je kolektivni ugovor stvorio mogućnost da državni i administrativni djelatnici prvenstveno tuže institucije u kojima rade – da se takav način već milijardu KM po presudama čeka na naplatu na svim razinama u FBiH. To je zabrinjavajuće i taj trend se morao zaustaviti, što će na neki način taj zakon riješiti – istakao je Čavara.

Dodao je da će Zakon o radu omogućiti više prava radnicima koja do sada nisu imali.

Predsjednik Federacije BiH smatra da treba razgovarati i pregovarati o poboljšanjima Zakona o radu te o donošenju i drugih neophodnih zakona da bi bila definirana i druga područja.

– Mislim da na takav način možemo stvoriti jedan sustav koji bi stvorio pozitivan ambijent za rast, gospodarstvo i nova zapošljavanja – istakao je Čavara.

Podsjetio je da mnogi radnici u privatnim preduzećima nemaju pravo na godišnji odmor, na 40-satni radni tjedan, kao ni pravo na tjedni ni dnevni odmor, navodeći da su u 72 točke Zakona o radu pobrojani svi prekršaji koji se mogu kazniti od pet do 10 tisuća KM.

– To otvara prostore, kroz dosljednju primjenu zakona da svi oni koji rade, pa čak nekad i u javnom sektoru, nisu u mogućnosti ostvariti svoja prava da imaju plaćeno mirovinsko i zdravstveno osiguranje. Znamo niz preduzeća čiji su radnici morali svoja prava tražiti na ulici, a da država nije ranije reagirala da se po godinu dana ne isplaćuju ni plaće, ni mirovinsko-invalidski doprinosi itd., a ovaj zakon rješava da se u roku od 30 dana mora isplatiti plaća u novcu – zaključio je u izjavi za Fenu predsjednik FBiH Marinko Čavara.