Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

skupština ks

Zakonom omogućeno korištenje posebnih taxi vozila za osobe s invaliditetom u KS

taksi-za-invalidne_osobe (1)

Pored ovoga, Vlada Kantona Sarajevo će, shodno izmjenama i dopunama ovog zakona, u narednom periodu propisati Kodeks oblačenja i ponašanja taxi vozača u toku radnog vremena

Nakon što je donesen Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o cestovnom prijevozu Federacije Bosne i Hercegovine, danas je Skupština Kantona Sarajevo na prijedlog Vlade KS i Ministarstva saobraćaja usvojila izmjene Zakona o taksi prijevozu, kojima će, između ostalog, biti omogućeno korištenje posebnih taxi vozila za osobe s invaliditetom.

Ministar saobraćaja KS Adnana Šteta je istakao važnost ovog zakona, jer će osobe s invaliditetom u Kantonu Sarajevo konačno dobiti specijalizirana taxi vozila.

– Sve ranije inicijative našeg ministarstva, kao i kantonalnih i federalnih zastupnika urodile su plodom. Inicijative su se odnosile na to da se taxi prijevoznicima prvenstveno omogući registracija vozila namijenjena za prijevoz osoba s invaliditetom, što je bio preduslov za rješavanje problema prijevoza invalidnih osoba taxi prijevozom. Nastavit ćemo osluškivati potrebe građana i stvarati jednake uslove za sve – poručio je ministar Šteta.

Pored ovoga, Vlada Kantona Sarajevo će, shodno izmjenama i dopunama ovog zakona, u narednom periodu propisati Kodeks oblačenja i ponašanja taxi vozača u toku radnog vremena.

Skupština Kantona Sarajevo danas je također usvojila Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o organizaciji i djelokrugu organa uprave i upravnih organizacija Kantona Sarajevo.

Ovaj zakon prvi put je donesen u decembru 2020. godine da bi odmah nakon toga, po apelaciji premijera FBiH, bio upućen na ocjenu ustavnosti. Ustavni sud FBiH donio je presudu kojom je utvrđeno da navedeni zakon nije u skladu s Ustavom FBiH, odnosno da prilikom njegovog usvajanja nisu ispoštovane sve procedure, tj. da nije proveden u skladu s Poslovnikom Skupštine KS, saopćeno je iz Službi za protokol i press KS.