Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Žalbe na prvu presudu za pridruživanje Islamskoj državi

sud bih1

Odbrane četvorice optuženih za pridruživanje Islamskoj državi zatražile su od Apelacionog vijeća Suda Bosne i Hercegovine da ukine prvostepenu presudu kojom su osuđeni na ukupno sedam godina i dva mjeseca zatvora.

Odbrane Huseina Erdića, Midhata Trake, Nevada Hušidića i Merima Keserovića žalile su se zbog pogrešno utvrđenog činjeničnog stanja i povreda postupka, dok je Državno tužilaštvo zatražilo potvrđivanje osuđujuće presude.

Prošlog oktobra Erdić je osuđen na tri godine i šest mjeseci, Trako na godinu i šest mjeseci, dok su Hušidić i Keserović osuđeni na po godinu dana zatvora zbog nezakonitog formiranja i pridruživanja stranim paravojnim i parapolicijskim snagama.

Trako je proglašen krivim da je, po prethodnom dogovoru sa Erdićem, dao Hušidiću i Keseroviću novac za kupovinu avionskih karata na relaciji Sarajevo-Istanbul. Oni su uhapšeni 18. februara prošle godine u akciji “Damask 3”.

Erdićev advokat Adil Lozo je rekao da njegov branjenik nije izvršio mobilizaciju drugih osoba da se bore za Islamsku državu.

– U presudi je ostalo nejasno kome bi se te osobe trebale pridružiti i ko su te paravojne i parapolicijske formacije – pojasnio je Lozo i dodao da je kazna od tri godine i šest mjeseci previsoka.

Odbrana Midhata Trake u žalbi je navela da je prvostepena presuda zasnovana na indicijama te da nije dokazano da je njihov klijent nekome davao novac.

Hušidićev advokat u sudnici nije obrazlagao žalbe, dok je Senad Bilić rekao da je njegov branjenik Keserović uhapšen i ispitivan nezakonito.

Tužilac Saša Sarajlić zatražio je da se žalbe odbiju i prvostepena presuda potvrdi, kazavši da su Hušidić i Keserović sarađivali s Državnim tužilaštvom i da su priznali namjeru pridruživanja terorističkoj grupi, Islamskoj državi.

– Mi smo pogodno tlo za formiranje ovih organizacija i želimo to u korijenu srezati – naglasio je Sarajlić.

Apelaciono vijeće će odluku o žalbama iznijeti naknadno, prenosi BIRN.