Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zamjenik državnog sekretara SAD-a zabrinut zbog inicijative o referendumu

antony-blinken

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak se sastao sa zamjenikom državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država Antonyjem Blinkenom.

Sastanak je održan u Madridu na marginama Specijalnog sastanka Komiteta za borbu protiv terorizma Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda o zaustavljanju protoka stranih terorističkih boraca.

crnadak-blinkenSusret je bio prilika da ministar Crnadak i zamjenik državnog sekretara Blinken razmjene mišljenja o najvažnijim izazovima sa kojima se Bosna i Hercegovina susreće na putu evropskih integracija, te razmotre unutrašnjopolitički izazovi indukovani aktuelnom reformskom agendom i proklamovanim, novim pristupom EU evropskom putu Bosne i Hercegovine.

Ujedno je posvećena pažnja i osnovnim programskim principima i ciljevima bosanskohercegovačkog predsjedavanja Komitetom ministara Vijeća Evrope, što, kako je zajednički ocijenjeno, predstavlja rijetku priliku za ozbiljno djelovanje na međunarodnoj političkoj sceni.

Zamjenik državnog sekretara Blinken se tokom razgovora interesirao za specifična, aktuelna pitanja poput odnosa institucija BiH prema fenomenu “stranih boraca”, implementacije reformske agende, posebno izmjene entitetskih zakona o radu, te rješavanja pitanja perspektivne vojne imovine u BiH.

Zamjenik državnog sekretara Blinken je iskazao posebno interesovanje za najavljeni referendum o Sudu i Tužilaštvu BiH u Republici Srpskoj, ističući da je ova inicijativa veoma zabrinjavajuća.

Ministar Crnadak je rekao da je činjenica da je pravosuđe u BiH veoma neefikasno, posebno na polju procesuiranja ratnih zločina i borbe protiv korupcije, te da je BiH jedina zemlja u regionu u kojoj nijedna krupna korupciona afera nije procesuirana.

Naglasivši potrebu da u radu Suda i Tužilaštva dođe do krupnih promjena, ministar Crnadak je izrazio uvjerenje da referendum u RS ipak neće biti održan, te da će odluku o referendumu donijeti institucije Republike Srpske.

Sagovornici su se saglasili u ocjeni da su bilateralni odnosi dvije zemlje vrlo dobri, te da treba poduzeti sve što je potrebno da isti budu još bolji, u čemu BiH treba imati kreativnu i sadržajnu ulogu.

Zamjenik državnog sekretara Blinken je naglasio da afirmativna podrška Sjedinjenih Američkih Država evropskom putu Bosne i Hercegovine neće izostati, kao ni svesrdna podrška usaglašenim i važnim reformskim procesima unutar BiH, saopćeno je iz Ureda za odnose sa javnošću MVP BiH.