Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

na poziv pentagona

Zamjenik ministra odbrane BiH na sjednici Kontakt grupe za odbranu Ukrajine

slaven galic brisel nato
FOTO. Fena

BiH posvećena ispunjavanju uslova za punopavno članstvo u NATO-u

Po pozivu kojeg je Ministarstvu odbrane Bosne i Hercegovine uputio ministar odbrane Sjedinjenih Američkih Država, zamjenik ministra odbrane BiH za politiku i planove Slaven Galić sudjelovao je na sjednici Kontakt grupe za odbranu Ukrajine, koja se u danas održala u Briselu.

Na sastanku koji je održan u glavnom sjedištu Sjevernoatlantskog saveza (NATO) raspravljalo se o oružanom sukobu u Ukrajini i donacijama neophodnim za suočavanje s agresijom Ruske Federacije na Ukrajinu.

Galić se na marginama sjednice sastao s više ministara odbrane prijateljskih zemalja, s kojima je razgovarao o sigurnosnim izazovima na Balkanu i Evropi, razvijanju bilateralne vojne saradnje, kao i jačanju odbrambenih kapaciteta BiH.

Galić je i ovaj put naglasio da je BiH posvećena ispunjavanju uslova za punopavno članstvo u NATO-u.

Istaknuo je kako je Balkan značajno područje za Evropu te da je neophodno jačanje sigurnosnog ambijenta u ovoj regiji, kao jednog od preduslova za privredni razvoj.

S tim u vezi, istaknuo je važnost uloge NATO-a i Evropske unije, u jačanju ovog ambijenta sa BiH i ostalim zemljama.

Uz zamjenika ministra odbrane, u izaslanstvu BiH bio je i šef vojnog dijela Misije BiH pri NATO-u brigadir Edin Fako i pročelnica Ureda zamjenika ministra odbrane BiH za politiku i planove Danijela Bilić.

Zamjenik ministra Galić iskoristio je ovu priliku i posjetio Misiju BiH pri NATO-u, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MOBiH.