Zamjenik pravobranioca RS pušten da se brani sa slobode

Borislav Jelicic1

Borislav Jeličić, zamjenik pravobranioca Republike Srpske (RS) sa sjedištem u Banjaluci, poslije saslušanja u Republičkom tužilaštvu pušten je da se brani sa slobode.

Službenici Uprave za organizovani i teški kriminalitet Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) RS-a su Tužilaštvu dostavili dopunu izvještaja protiv Mirka Stojčinovića i Jeličića zbog sumnje da su zloupotrebama službenog položaja oštetili grad Banjaluku za oko 5,75 miliona konvertibilnih maraka (KM).

Jeličić je prošle sedmice postavljen na ovu funkciju, a prije njega je istu obavljao Stojčinović koji je uhapšen početkom mjeseca zbog sumnje da je u više navrata propustio da podnese tužbe ili obavijesti gradske vlasti o ishodu sudskih sporova, zbog čega je grad Banjaluka izgubio više miliona KM.

U MUP-u RS-a su potvrdili da su Stojčinović i Jeličić prilikom zastupanja grada Banjaluke u parničnom postupku prekršili granice svojih ovlaštenja i nisu izvršili službene dužnosti s namjerom da preduzeću iz Tuzle pribave imovinsku korist.

Jeličićev advokat Milan Petković rekao je da Republičko tužilaštvo nije našlo osnova za određivanje pritvora njegovom klijentu.

“Jeličić je u četvrtak detaljno opisao predmet za koji ga terete, a koji se odnosi na utvrđivanje ništavosti upisa Poljoprivredne škole kao vlasnika zemljišta u Banjaluci, a zbog kojeg je grad tužio ovu školu, ‘Bingo’ i druge. U ovom predmetu on je bio zastupnik grada”, istakao je Petković.

Prema njegovim riječima, oni tvrde da apsolutno nema nijednog propusta u radu Jeličića i da on ne može snositi odgovornost. Kaže da je stvoren vještački pritisak od strane pojedinih političara na tužilaštvo.

“Ovim postupkom nanijeta je velika šteta mom branjeniku, koji je čestit čovjek. Ono što je najbitnije je da u ovom predmetu nije nastupila nikakva šteta. Ovdje se radi o tome da je škola prodala ovo zemljište prije deset godina, a tek nakon šest godina grad je podnio tužbu za poništenje upisa i traženje da se ono prevede u vlasništvo Banjaluke. Taj postupak je ponovo pokrenut i sud će reći konačno ko je vlasnik”, rekao je Petković.

Grad Banjaluka je pokrenuo spor zbog prodaje zemljišta koje je bilo u njihovom vlasništvu, a za koje je Poljoprivredna škola imala pravo korištenja. Zemljište je prodato kompaniji ‘Bingo’ koju je grad tužio, kao i Poljoprivrednu školu.

Ovo preduzeće je uzvratilo kontratužbom i zahtijevalo 20 miliona maraka. Mirko Stojčinović je zbog saglasnosti grada prihvatio odluku o poravnanju, a Jeličić je radio na tom predmetu.