BiH

Južna longitudinala

Počinje gradnja zamjenskih stanova za stanare u Grbavičkoj ulici

23/10/2020

Poznato je da se ova zgrada uklanja radi izgradnje saobraćajnice –Južne longitudinale, koja svoju konačnu potvrdu treba da dobije na Skupštini Kantona Sarajevo na svojoj sjednici 28. oktobra

Vlada Kantona Sarajevo utvrdila je Prijedlog Odluke o davanju saglasnosti na Prijedlog Ugovora o prenosu prava vlasništva nekretnine uz naknadu, između Općine Novo Sarajevo i Kantona Sarajevo-Ministarstvo saobraćaja, zbog realizacije projekta izgradnje stambeno-poslovnog objekta kao zamjenske lokacije, u cilju obezbjeđenja zamjenskih stambenih jedinica vlasnicima stanova u ulici Grbavička br. 62-68 u Sarajevu.

Poznato je da se ova zgrada uklanja radi izgradnje saobraćajnice –Južne longitudinale, koja svoju konačnu potvrdu treba da dobije na Skupštini Kantona Sarajevo na svojoj sjednici 28. oktobra.

Kako je naglašeno današnjom Odlukom konačno su razriješeni problemi oko rješavanja imovinsko-pravnih odnosa u okviru projekta koji svoju realizaciju čeka već dvije decenije.

Gradnjom nove, a uklanjanjem stare, zgrade na trasi Južne longitudinale doći će do izravnjavanja ove saobraćajnice te proširenja njenog koridora na ovoj dionici, a što je bio uzrok ogromnih gužvi u saobraćaju i zaustavljanja radova na ovoj dionici.

„Ova Odluka će konačno dovesti do rješavanja saobraćajnog čvora u ulici Grbavička, tj. do spajanja dva dijela longitudinale, a što će okončati njenu gradnju na području općine Novo Sarajevo. Mi smo spremni i za nastavak njene gradnja na području općine Novi Grad, za što je već, preko Evropske investicione banke obezbijeđeno 10 miliona EUR-a“, poručio je premijer Nenadić.

Najzad je otklonjena posljednja smetnja u procesu obezbjeđivanja potrebne dokumentacije za izgradnju zamjenskih stanova za stanare u Grbavičkoj ulici.

Nakon što Skupština KS, kako se očekuje, potvrdi ovu Odluku, slijedi promptno potpisivanje ugovora o rješavanju imovinsko-pravnih odnosa za šta već postoji saglasnost Općinskog vijeća, nakon čega će biti predat zahtjev za građevinsku dozvolu za početak gradnje zamjenske zgrade.

Nakon što je ovaj projekta kandidovan za finansiranje od strane Evropske investicione banke, te nakon što je Predsjedništvo BIH donijelo pozitivnu odluku o kreditnom zaduženju, stvoreni su svi preduvjeti, finansijski i administrativno – pravni da se u najskorije vrijeme, nakon što Skupština KS potvrdi ovu Odluku, krene u završne radove na ovom dijelu Južne longitudinale.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.