Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

migrantska kriza

Žandarmerija RS-a stigla na međuentitetsku liniju

IMG-23f7dbebfb3d3c2913f53fd139aeb9c2-V

Saobraćaj se na ovoj dionici puta odvija otežano, a u jednom trenutku bio je i potpuno blokiran

Nekoliko pripadnika jedinice Žandarmerije Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske nalazi se u blizini međuentitetske linije između općina Novi Grad i Bosanska Krupa, javlja televizija N1.

Oni su na ovu lokaciju stigli u popodnevnim satima, a podsjećamo da je su policijske snage između ove dvije opštine bile prisutne tokom cijelog dana.

Saobraćaj se na ovoj dionici puta odvija otežano, a u jednom trenutku bio je i potpuno blokiran.

Nekoliko desetina migranata nalazi se na međuentitetskoj liniji između Novog Grada i Bosanske Krupe jer im policija ne dozvoljava prolaz prema Unsko-sanskom kantonu.

Oni ne mogu dalje jer je operativni tim ovog kantona donio odluku da zabrani kretanje migrata sredstvima prevoza kao i pješačenje.

Televizija N1 javlja da je jedna grupa migranata otišla prema pruzi i kreću se prema šumi, a na ovom mjestu prisutni su pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Migranti u razgovoru s reporterkom N1 navode da su ovdje već četiri dana.

Podsjećamo, Milorad Dodik, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i lider SNSD-a, izjavio je kako Republika Srpska neće poštovati odluku MUP-a Unsko-sanskog kantona o zabrani prevoza migranata.

On je rekao kako će nadležni u RS i dalje prevoziti migrante do entitetske linije do dijela Bosne i Hercegovine u koji žele da dođu, te je još jednom potvrdio da je stav vlasti ovog bh. entiteta da nema zadržavanja migranta, kao ni otvaranja sabirnih centara za migrante.