Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zapad zove: Ljekari iz Hercegovine odlaze nemilice

U posljednjih šest godina iz Hercegovačko – neretvanskog kantna otišlo je 39 ljekara. Potvrdio je to nedavno predsjednik Ljekarske komore HNK-a Antonio Sesar.

Napomenuo je da je najviše ljekara otišlo u Njemačku, kao da ih ima i od Irske do Katara.

Uz ovu brojku prema podacima, postoji i broj od 20 mladih ljekara koji su po završetku studija napustili HNK. Uz financijski faktor, dosta ljekara kao razloge odlaska ističe i osjećaj nesigurnosti, neizvjesnosti, nedostatka perspektive, dok ih dosta smatra da su ovdje loši uslovi rada.

Sesar je kazao kako zdravstvo dijeli sudbinu svih ostalih segmenata društva, te da postoje i dobre i loše okolnosti.

“S jedne strane, upravo u zdravstvu u proteklom razdoblju ostvaren je izniman stručni napredak, dok je s druge strane jasno da bolnice i dio domova zdravlja posluju s gubicima. Ono što posebno brine su problemi financijske krize koji su osjetni posljednjih pola godine, te će se nažalost, ukoliko se nešto ne promijeni, stvarati sve više problema, generirati nezadovoljstvo kako kod ljekara, tako i kod pacijenata”, rekao je Sesar.

Rade Bošnjak, direktor Zavoda za zdravstveno osiguranje HNK-a smatra da su bolnice u cijeloj Federaciji u teškom financijskom stanju što u velikoj mjeri otežava funkcionisane sistema zdravstva.