Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zapadne zemlje: Teroristi će vjerovatno napasti ciljeve u BiH

karta11

U protekla tri mjeseca u Velikoj Britaniji su se desila tri teroristička napada, a posljednji koji se desio u subotu odnio je sedam ljudskih života, a 48 osoba je povrijeđeno.

Ova zemlja pojačala je sve mjere u borbi protiv terorizma, a građani su u više navrata pozivani na oprez i putem medija.

U upozorenjima Velike Britanije za svoje građane koji putuju u strane zemlje, BiH je navedena kao zemlja u kojoj će se vjerovatno desiti terorsitčki napad u narednom periodu.

“Napadi u BiH mogli bi biti nasumični, a mogu uključivati i mjesta koja posjećuju stranci”, navodi se na stranici Vlade Velike Britanije.

U dijelu ove stranice koji je posvećen situaciji u BiH, pobrojani su i teroristički napadi koji su se desili u Rajlovcu i Zovrniku prije dvije godine.

Američki State Department također upozorava da “pouzdane informacije govore o tome da se u svakoj evropskoj zemlji može desiti teroristički napad u bilo kojem trenutku”.

Za BiH je navedeno da opasnost ne predstavljaju samo eksplozivne naprave koje bi mogli koristiti teroristi, već i eksploziv u rukama lokalnih kriminalaca.

Tako je pobrojan niz napada na pojedine ugostiteljske objekte, jer “lokalni kriminalci koriste oružje i eksploziv za svoje obračune”.

U proteklom periodu i EUROPOL je u više navrata upozorio na mogućnost terorističkih napada na evropskom tlu, a ova sigurnosna agencija u proteklom se periodu fokusirala na 2.000 web stranica koje su kreirali potencijalni teroristi. Ove stranice korištene su za radikalizaciju i regrutovanje osoba širom Evrope.