Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Konferencija o ravnopravnosti spolova

Zapadni Balkan bastion muškog šovinizma

konferencija o ravnopravnosti spolova

Na konferenciji “Većim koracima ka ravnopravnosti spolova – zajednička obaveza”, koja se povodom Međunarodnog dana žena održava u Sarajevu u organizaciji Agencije za ravnopravnost spolova BiH i Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, poručeno je i da je područje Zapadnog Balkana bastion muškog šovinizma

Tokom konferencije “Većim koracima ka ravnopravnosti spolova – zajednička obaveza”, koja je povodom Međunarodnog dana žena organizovana u Sarajevu, upućen je poziv ženama da se što aktivnije uključe u sve tokove društvenog i političkog života kako bi učinili da BiH brže krene ka razvoju i napretku, javlja Anadolu Agency (AA).

Na konferenciji u organizaciji Agencije za ravnopravnost spolova BiH i Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, poručeno je i da je područje Zapadnog Balkana bastion muškog šovinizma.

Na konferenciji je planirano da se prezentuju najvažniji rezultati u provođenju strateških dokumenata za ravnopravnost spolova u Bosni i Hercegovini, kao i predstavljeni nedavno usvojeni Gender akcioni plan BIH i Akcioni plan za provedbu UNSCR 1325 za period 2018.-2022.

Biće prezentovana i Strategija za ravnopravnost spolova Vijeća Evrope 2018.-2023. te nedavno uspostavljeni Finansijski mehanizam za podršku implementaciji Gender akcionog plana BIH (FIGAP). Poseban značaj Konferenciji dat će i učešće dosadašnjih dobitnica/dobitnika Priznanja za doprinos ravnopravnosti spolova u Bosni i Hercegovini, koje dodjeljuje Komisija za ostvarivanje ravnopravnosti spolova Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine s Agencijom za ravnopravnost spolova Bosne i Hercegovine i OSCE-om.

Ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac ukazala je na to da BiH ima veliki broj obrazovanih, kvalitetnih i sposobnih žena koje je potrebno samo potaknuti i dati im mogućnosti da vjeruju u svoje kvalitete i sposobnosti.

“Želim im uputiti poziv da se što aktivnije uključe u sve tokove društvenog i političkog života kako bi učinili da BiH brže krene ka razvoju i napretku. Ovo nije poziv na bitku sa muškarcima, nego je ovo jednostavno prilika za žene u cijelom svijetu pa i u BiH da zajedno sa svojim muškim kolegama pokažu koliko brže mogu doći do zajedničkih ciljeva”, poručila je Borovac.

Poručila je da su efekti, koje poduzimaju kroz zakonske i druge političke mjere, svakodnevno vidljivi. Borovac je podsjetila da su posljednji izbori pokazali da je u zakonodavnu vlast izabrano 7,6 posto više žena nego u prethodnom periodu.

“Želim da kažem da je povećano i učešće žena u Oružanim snagama BiH, u Ministarstvu sigurnosti, mirovnim misijama što je sve rezultat sprovođenja određenih akcionih planova”, pojasnila je ministrica.

Ukazala je i na to da, u odnosu na druge države, BiH ima određenih problema.

“Žene su jako malo zastupljene na tržištu rada. U našem društvu još uvijek postoje žene koje se bore za svoja prava kao što su žene-žrtve rata, porodilje, žene-žrtve nasilja…”, poručila je Borovac.

Samra Filipović-Hadžiabdić, direktorica Agencije za ravnopravnost spolova Bosne i Hercegovine Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine, kazala je da su današnjom konferencijom željeli skrenuti pažnju na dostignuća, postignuća i ono što ih čeka u narednom period.

“I naravno da skrenemo pažnju da to nije obaveza samo gender nacionalnih mehanizama nego da je to obaveza svih institucija, na svim nivoima organizacije vlasti, međunarodnih i nevladinih organizacija i svih građana i građanki”, pojasnila je Filipović-Hadžiabdić.

Ambasador Lars-Gunnar Wigemark, šef Misije Delegacije EU u BiH, mišljenja je da bi svaki dan u toku godine trebao biti dan žena.

“Da podsjetimo nas muškarce – žene su polovica našeg stanovništva. Dakle, ako govorimo o integracijama u EU, promjenama u društvu, reforma, barem polovicu tog ukupnog posla će morati da ponesu žene”, pojasnio je Wigemark.

Prema njegovim riječima, to počinje tako što će više žena biti uključeno u proces donošenja odluka, u važna tijela – parlamente, vlade…

“Bilo je nekih pozitivnih promjena na proteklim izborima, međutim, nekako mi se čini da to nije zadovoljavajuće. I ako smijem to reći, područje Zapadnog Balkana jeste bastion muškog šovinizma. Mada toga ima i u EU i nikako ne želim reći da smo mi savršeni u tom smislu”, poručio je Wigemark.

O značaju žena u društvu govorio je i Anders Hagelberg, ambasador Kraljevine Švedske u BiH.

“Postoji tendencija, ne samo u BiH nego i na međunarodnom nivou, gdje se pojačava konzervativni stav u odnosu na položaj žena, a naročito među mladima”, rekao je Hagelberg.

Mišljenja je da se bolja ravnopravnost spolova ne može postići ukoliko se ne posveti puna pažnja razvoju ravnopravnosti spolova.

“Jedan od načina kako ćemo postići ravnopravnost spolova u BiH jeste da se poveća postotak žena u zapošljavanju. Prema podacima Svjetske banke, u BiH je zaposlena samo jedna trećina žena”, rekao je Hagelberg.

Ellen Germain, zamjenica šefa Misije Ambasade SAD u BiH, smatra da se moraju uspostaviti konkretni mehanizmi zaštite od nasilja i ugnjetavanja.

“Moramo stvoriti programe koji će podsticati i podržavati žene u svim sferama društva”, izjavila je Germain.