Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

uknjižen na drugo ime

Zaplijenjen stan Ibrahima Hadžibajrića vrijedan 280.000 KM

Ibrahim Hadžibajrić
Foto: Amer Kajmović/FENA
Ibrahim Hadžibajrić

Hadžibajrić je uhapšen u maju prošle godine, zbog sumnje u organizovani kriminal, zloupotrebu položaja i pranje novca

Federalna agencija za upravljanje oduzetom imovinom oduzela je privremeno stan u vrijednosti od 280.000 KM za koji se utvrdilo da pripada bivšem načelniku Općine Stari Grad Sarajevo Ibrahimu Hadžibajriću, ali je uknjižen na drugo ime.

Kako je za N1 rekao direktor Federalne agencije za upravljanje oduzetom imovinom Emir Bašić, stan je zaplijenjen u sklopu akcije “Start” po rješenju Suda.

“Tužilaštvo KS je predložilo sudu donošenje rješenja u cilju osiguranja imovinske koristi za koju se sumnja da je pribavljenja krivičnim djelo, zabrana raspolaganjem izgrađenim građevinskim zemljištem. Ova nekretnina nalazi se u ulici Koturova broj 54 i uknjižena je na Džemaludin Poturović. Vrijednosti je 280.000 KM, ali Agencija će uraditi svoju procjenu nakon ove zaplijene”, rekao je Bašić za N1.

Naveo je kako će ovaj stan, koji je imao svrhu izdavanja, nastaviti izdavati dok je privremeno oduzet. Ukoliko bude trajno oduzet, Bašić navodi kako će se prodati ili pokloniti nekom od udruženja ili javnih institucija. U slučaju prodaje, novac ide u Budžet.

Hadžibajrić je uhapšen u maju prošle godine, zbog sumnje u organizovani kriminal, zloupotrebu položaja i pranje novca. Nalazi se u pritvoru nakon što je smijenjen sa funkcije opštinskog načelnika. Pritvor mu ističe 30. aprila.

Uz Hadžibajrića su prošle godine uhapšeni i njegov sin, Seid Hadžibajrić, te Alma Destanović, sekretarka Opštine, kao i Elmedin Karišik, koga tužilaštvo sumnjiči da je sa bivšim načelnikom rukovodio organizovanom kriminalnom grupom.

Tužilaštvo Kantona Sarajevo Hadžibajrića sumnjiči Hadžibajrića da je nezakonito davao u zakup javne parking prostore privatnim firmama, nad kojima je imao kontrolu, čime je grupa nezakonito zaradila više stotina hiljada maraka.

Ranije je Agencija za upravljanje oduzetom imovinom preuzela upravljanje nad spornim parkinzima, dok je Elmedinu Karišiku oduzeta zgrada u naselju Bistrik, a Hadžibajriću kuća u Hrvatskoj.