Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sarajevo

Započela sanacija krovova 12 zgrada u Novom Gradu

novi_grad

Obzirom na to da je na području Novog Grada veliki broj objekata oštećenih tokom ratnih dejstava, ali i dotrajalih, koji predstavljaju opasnost za naše građane, iz općinskog budžeta svake godine izdvajaju se značajna sredstva za sanaciju najurgentnijih slučajeva

Stanari dvanaest stambenih zgrada na području općine Novi Grad Sarajevo koji su godinama imali problema sa prokišnjavanjem uskoro će moći odahnuti. U toku su radovi na popravkama starih i dotrajalih krovova koje finansira Općina Novi Grad sredstvima u iznosu od 295.000 KM.

Radi se o programu hitnih intervencija na zgradama kolektivnog stanovanja kojim će biti obuhvaćene stambene zgrade u naseljima Dobrinja, Alipašino Polje, Aneks, Švrakino Selo, Staro Hrasno i Čengić Vila.

Radnici firme „Bahen – Gradnja“ vrše sanaciju krovova zgrada u ulici Trg Nezavisnosti broj 20 u naselju Alipašino Polje i Trg zlatnih ljiljana broj 10 na Dobrinji, nakon čega će se pristupiti izvođenju radova na stambenom objektu u Bosanskoj ulici broj 15 na Alipašinom Polju.

Popravka oštećenih krovova radit će se i u ulici Antuna Branka Šimića broj 4 u Starom Hrasnom, Gradačačkoj broj 4 i 6. na Čengić Vili, Prijedorskoj broj 6 na Aneksu, zatim u ulici Safeta Hadžića broj 90 u Švrakinom Selu, Teheranskom trgu broj 7 na Saraj – Polju, u ulici Andreja Andrejevića broj 162, Hakije Turajlića broj 5, Salke Nezečića broj 2 i Salke Nezečića broj 14 na Dobrinji.

Obzirom na to da je na području Novog Grada veliki broj objekata oštećenih tokom ratnih dejstava, ali i dotrajalih, koji predstavljaju opasnost za naše građane, iz općinskog budžeta svake godine izdvajaju se značajna sredstva za sanaciju najurgentnijih, iako je to i obaveza upravitelja zgrada, koju nisu u mogućnosti izvršiti zbog nedostatka sredstava na računima ili neplaćanja obaveza od strane dijela stanara. Zbog toga se putem općinske inspekcije vrši procjena najurgentnijih oštećenja koja mogu izazvati opasnost u slučajevima oštećenja instalacija itd., te se kroz program hitnih intervencija vrši sanacija na tim objektima.

Najviše takvih oštećenja je na krovovima zgrada zbog kojih voda prodire u unutrašnje dijelove objekata, pa je tako u godišnjem programu hitnih intervencija uglavnom više krovova nego fasada. Ovim programom rješavaju se dugogodišnji problemi prokišnjavanja, nakon čega stanari zgrada mogu biti mirni narednih nekoliko decenija, a naročito stanovnici gornjih i potkrovnih spratova koji uglavnom najviše ispaštaju u slučajevima oštećenih i dotrajalih krovova na objektima.