Ekshumirani posmrtni ostaci devet civilnih žrtava rata u Zvorniku

BiH

ekshumacija-jakarina-kosa1
Ilustracija

Na lokalitetu Kazan bašča, mirkrolokalitet Muslimansko mezarje u opštini Zvornik, jutros je počela ekshumacija i do sada su ekshumirani posmrtni ostaci devet civilnih žrtava rata u vojničkim vrećama oznake „ZOV“, potvrdilo je Tužilaštvo BiH.

Na terenu je istražitelj Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH, koji po nalogu postupajućeg tužioca direktno nadgleda i vrši koordinaciju procesa ekshumacije.

“Pronađeni posmrtni ostaci bit će transportovani u Komemorativni centar Tuzla, gdje će se obaviti i njihova identifikacija metodom DNK analize i utvrđivat će se identitet žrtava čiji su posmrtni ostaci pronađeni”, navodi Tužilaštvo BiH.

U procesu ekshumacije sudjeluju službenici Instituta za nestale osobe BiH, predstavnici Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP), ljekar specijalista sudske medicine, kao i policijski službenici PS Zvornik. Tužilaštvo BiH, zajedno sa svim institucijama uključenim u proces traženja i identifikacije nestalih osoba, nastavlja intenzivne aktivnosti na traženju nestalih osoba u svim krajevima Bosne i Hercegovine.