BiH

Tragom javnog oglasa

Zapošljava li RMU “Banovići” novih 123 radnika ili je riječ o predizbornoj igri

05/11/2020

Uprava Rudnika raspisala konkurs za prijem novih više od 100 radnika, a nisu za to dobili saglasnost Nadzornog odbora, niti Vlade FBiH . Oglas otvoren samo osam dana, a upućeni tvrde da je sve ubrzano zbog izbora. I u Sindikatu radnika rudnika tvrde da se “nešto čudno dešava”

Uprava Rudnika mrkog uglja “Banovići“ u Banovićima,  sa v. d. direktorom Fadilom Kudumovićem na čelu, raspisala je javni oglas za prijem 123 radnika. Odluku o raspisivanju oglasa donijela je Uprava Društva rudnika na sjednici održanoj 30. oktobra.

Piše: S. DEGIRMENDŽIĆ

Zanimljivo je da je oglas za zapošljavanje u Rudnicima “Banovići” otvoren, samo osam dana. Provjerili smo na stranici Agencije za državnu službu FBiH gdje je većina raspisanih oglasa otvorena između 15 i 20 dana. No, naši izvori koji su željeli ostati anonimni tvrde da ovaj konkurs treba biti okončan prije 15. novembra, odnosno lokalnih izbora u BiH. U Banovićima su se, poznato je oko rudnika “vrtili” i svi prethodni izbori. Stalna borba, ranije i unutar frakcija u samoj SDA, a sada između SDA i PDA na čelu s Mirsadom Kukićem presuđivana je u i oko rudnika.

NEMAJU SAGLASNOST NADZORNOG ODBORA I VLADE FBIH

Upućeni u dešavanja u ovom rudniku, sumnjaju da je ovaj konkurs za zapošljavanje raspisan u svrhu predizborne kampanje u korist banovićke SDA i kandidata te stranke za načelnika Banovića Bege Gutića.

Interesantno je i da uz prijavu na konkurs zainteresirani odmah moraju dostaviti izjavu o zajedničkom domaćinstvu ne stariju od 30 dana. Naši izvori i ovaj zahtjev tumače u kontekstu lokalnih izbora, jer tvrde da se na ovaj način želi imati uvid u to da ukoliko se zaposli neko iz višečlane porodice da će na taj način biti osigurano više glasova za SDA.

Uz sve ove navode, Fokus otkriva i da je ovaj oglas raspisan bez saglasnosti Nadzornog odbora i Ministarstva energije, rudarstva i industrije FBiH, odnosno Vlade FBiH

Tragom ovih informacija Fokus je kontaktirao Begu Birparića, predsjednika Nadzornog odbora RMU „Banovići“ . On nam je potvrdio da Odbor nije dao saglasnost upravi društva za nova zapošljavanja, te je kazao da je s ovim oglasom prekršena ranija uputa o prestrukturiranju rudnika kojom je propisano smanjenje prvenstveno broja administrativnih radnika u RMU “Banovići”.

-Ono što mogu reći je da nemaju saglasnost Vlade FBiH, nemaju saglasnost resornog ministarstva, niti imaju saglasnost Nadzornog odbora. Raspisali su konkurs bez saglasnosti. Rudnik ima upute za prestrukturiranje da smanjuje broj posebno administrativnih radnika i u tom smislu se moramo svi ponašati. Oni su podnijeli prije desetak dana zahtjev i u vrijeme dok se mi nismo još o njemu ni očitovali oni su raspisali oglas, mada postoji odluka NO da se prijem radnika ne vrši bez prethodne saglasnosti Nadzornog odbora. Oni su to znali. Radnike treba podmlađivati, ali više se treba bazirati na proizvodne radnike, manje na administraciju, međutim, ovdje je nešto sasvim drugo – kazao je Birparić.

Na naš upit šta konkretno misli pod tim “da je u pitanju nešto drugo” i je li u ovom slučaju riječ o predizbornom i stranačkom zapošljavanju Birparić nije htio precizirati.

-Sve što mogu reći jeste to da postoji zaključak Nadzornog odbora koji se mora poštovati, da se prijem radnika ne može vršiti bez prethodne saglasnosti NO. Mora postojati kontrola- kazao je Birparić.

Fadil Kudumović, v.d. direktora rudnika Banovići, na upit Fokus zašto su raspisali konkurs bez saglasnosti nadležnih ima „jednostavan „ odgovor.

-Vidite, konkurs je raspisan. Vlada FBiH je ukinula moratorij na zapošljavanje i mi smo postupili u sklopu plana za ovu godinu i koji je usvojio NO i Skupština rudnika i kojim je propisano da ima 2.900 radnika u ovoj godini. Znači mi vršimo preraspored radnika unutar rudnika pošto ima zakon gdje ne možemo prebacivati s jednog mjesta na drugo, s jednog stepena na drugi i mora se raspisati konkurs. Iz NO i resornog ministarstva nisu odgovorili na naš zahtjev znači samo neodgovaranje je odobrenje. I sve je urađeno u cilju ispunjavanja uslova i proizvodnja. Da ne bi doveli u pitanje proces proizvodnje – kaže Kudumović.

Međutim, iako je u pitanju javni konkurs Kudumović tvrdi da će se prvo ići na to da se na raspisane pozicije zaposle radnici već angažirani u rudniku. Faktički, to znači da će doći do interne raspodjele i popune pozicija i u ovom trenutku ne može se znati hoće li, ako konkurs eventualno ne bude poništen, uopšte doći do zapošljavanja nekih osoba koje godinama čekaju na birou. S obzirom na to da ova činjenica nije pojašnjena u javnom oglasu objavljenom u medijima i na internetskoj zvaničnoj stranici RMU „Banovići“, pitali smo Kudumovića je li u ovom slučaju javnost obmanuta.

Konkretno, da li se na ovaj način želio stvoriti dojam da rudnik u „Banovićima“ zapošljava 123 nova radnika, a većina tih radnih mjesta će biti popunjena radnicima koji su već zaposlenici rudnika.

Pitali smo Kudumovića ima li onda potrebe i da nezaposleni kojima se ovaj oglas učinio kao prilika za zapošljavanje i prikupljaju brojnu dokumentaciju koju rudnik traži.

-Mi smo svjesni toga. Ali ne može se nikom uskratiti da se prijavi. Preraspored će biti, što bude potreba da nema unutar rudnika, od već angažiranih radnika, ako ih ne bude kvalifikovanih za ove pozicije, postoji mogućnost onda će se vjerovatno primati s biroa. Mi ne znamo da li će biti primljen jedan, dva ili pet novih radnika- pojašnjava Kudumović.

Na naš upit zbog čega nisu precizirali to da raspisuju konkurs za 123 radnika, a da će ih ustvari, kako tumači sam Kudumović većina biti preraspoređena sa sadašnjih na nove pozicije , v.d. direktora Rudnika „Banovići“ u pokušaju da odgovori na naš jednostavni upit – koliko će sredstava biti potrebno na godišnjem nivou da se zaposli novih 123 radnika i koliko će uopšte biti primljeno novih radnika, u odnosu na prethodni odgovor u kojem je rekao da može biti „dva ili pet novih radnika“ u narednom odgovoru ipak ostavlja mogućnost da taj broj može biti i veći .

-Može ih biti 10, 20, 30. Ne znam koliko će biti od sadašnjih 2.790 radnika da ispunjavaju te uslove – kaže Kudumović, koji nam nije uspio razjasniti koji broj ljudi će na osnovu raspisanog javnog oglasa uistinu dobiti posao prvi put u RMU “Banovići”, kao ni to ukoliko je već predviđeno zapošljavanje iz kvote već angažiranih radnika, zbog čega je onda raspisan javni oglas.

Inače, Kudumović je na čelu rudnika u Banovićima, kako sam potvrđuje, pola godine. S obzirom na to da je Općinska organizacija SDA Banovići u junu ove godine na svojoj zvaničnoj FB stranici objavila da je i on zajedno s Begom Gutićem, predsjednikom OOSDA Banovići i kandidatom za banovićkog načelnika učestvovao na jednom stranačkom sastanku, pitali smo Kudumovića da li je on oglas za zapošljavanje raspisao po nečijem nalogu i u svrhu izborne kampanje u korist Gutića, kako to tvrde izvori Fokusa.

– Nisam imao nikakve pritiske i naloge. Ako Nadzorni odbor želi poništiti ovaj konkurs što se mene tiče neka donesu odluku, da ja skinem sa sebe odgovornost za poslovanje rudnika. Ja sam došao ovdje u ovom periodu da se održi rudnik, a NO neka poništi i meni će olakšati odmah – tvrdi Kudumović, ne želieći detaljnije komentirati navode da raspisani konkurs ima svoju ulogu na predstojećim izborima.

PRIVILEGOVAN POLOŽAJ

Pisani upit o njihovom stavu u vezi s raspisivanjem oglasa za zapošljavanje 123 radnika u RMU “Banovići” tražili smo i od premijera FBiH Fadila Novalića, te resornog ministra Nermina Džindića. Do zaključenja ovog teksta odgovore nismo dobili. Ukoliko ih dobijemo u međuvremenu svakako ćemo ih naknadno uvrstiti. Ministar Džindić nije odgovarao ni naše telefonske pozive.

No, Sinan Husić, predsjednik Saveza predsjednik Saveza sindikata radnika rudnika FBiH ocjenjuje da ukoliko nema suglasnosti Vlade FBiH za ovakav konkurs da u tom slučaju ne može biti ni zapošljavanja. Husić kaže da iako Rudnik “Banovići” nije u sastavu koncerna i nijedna od sindikalnih organizacija rudnika “Banovići” nije članica Saveza sindikata radnika rudnika FBiH koji broji oko 8.000 članova, oni ipak s pažnjom prate dešavanja u svim rudnicima.

-I mi smo pratili taj oglas za zapošljavanje više od 100 radnika i to što se tamo radi oni vjerovatno računaju da će još jednom dobiti povlašten status od Vlade FBiH u odnosu na druge rudnike i da će izvršiti zapošljavanje. Mi smatramo da treba davati podršku novom zapošljavanju, pogotovo ako su to radnici u neposrednoj proizvodnji, ali u vrijeme kada smo na ozbiljan način otvorili priču o restrukturiranju rudnika kada imamo problem s realizacijom određenih proizvodnih rezultata, pa trebamo kvalitetnije unaprijediti sistem upravljanja ljudskim resursima u rudnicima, shodno svemu onom što smo imali priliku čuti na zajedničkim sastancima, malo je čudno da imamo jednu takvu situaciju. Ali vidjet ćemo kako će sve to završiti. Ako zaista iz Vlade FBiH nisu dali saglasnost, onda nije moguće izvšiti prijem, jer ipak Vlada FBiH ima neprikosnovenu mogućnost većinskog upravljanja u RMU “Banovići” – ocjenjuje Husić.

Husić je potvrdio i da u drugim rudnicima u FBiH posljednjih mjeseci, odnosno u vrijeme od početka pandemije, kao ni u ovo predizborno vrijeme dok traje kampanja nije bilo masovnih zapošljavanja, kako to najavljuju u Rudnicima “Banovići”.

-Nismo ni u jednom rudniku iz sastava koncerna u posljednjih nekoliko mjeseci imali javni konkurs. Mi smo imali proces produžavanja ugovora na određeno vrijeme u tim rudnicima i tu je apsolutno kontrola tog prijema vršena iz “Elektroprivrede” i Vlade FBiH,  a resorno ministarstvo je davalo saglasnost. Ako analiziramo zadnjih 25 godina vidjet ćete da je zbog raznoraznih okolnosti RMU “Banovići” bio na određen način u privilegovanom položaju. Sigurno da je politika u određenoj mjeri određivala takav jedan status. Rudari i radnici u RMU “Banovići” za mene i za moje kolege iz rudnika iz sastava koncerna naše su kolege kojima ćemo uvijek priteći u pomoć i s kojima ćemo se solidarisati. Odnosi su između nas na jednom korektnom nivou, ali ovo jeste činjenica koju mi smijemo reći. U svakom slučaju kod ovog zapošljavanja politika odlučuje više u odnosu na struku. Sad je definitivno takav tajming da svako ima pravo da kaže da je to jednim dijelom i zbog lokalnih izbora koji će po svemu sudeći biti interesantni u općini Banovići – zaključuje Husić.

O zahtjevu Uprave o raspisivanju konkursa za nova zapošljavanja u RMU “Banovići” Nadzorni odbor trebao je raspravljati jučer, no kako je potvrđeno za Fokus sjednica je odgođena do daljnjeg jer se nije pojavio dovoljan broj članova kako bi sjednica bila i održana.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.