Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kostajnica

Zaražene četiri osobe iz istog preduzeća

koronavirus-pregled-1

Komunalna policija i zdravstveni inspektor pojačaće kontrolu poštovanja propisanih mjera

Virusom korona zaražena su četiri lica koja su zaposlena u jednom privatnom preduzeću u Kostajnici, rekao je Srni portparol opštine Aleksandar Pašić.

“Radnici Doma zdravlja Kostajnica juče su na virus korona testirali pet radnika jednog privatnog preduzeća, a iz Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske danas su stigli pozitivni nalazi za njih četvoro”, rekao je Pašić.

Prema njegovim riječima, zaražena lica su dobrog zdravstvenog stanja i imaju lakše simptome, ali će, u skladu sa procedurom, biti hospitalizovani, a preduzeće je zatvoreno na 14 dana.

Pašić je dodao da je opštinski Štab za vanredne situacije poručio da nema razloga za paniku, te istakao da je ova situacija bila očekivana i da je bilo pitanje vremena kad će se virus korona pojaviti i u ovoj lokalnoj zajednici.

On je naglasio da higijensko-epidemiološka služba Doma zdravlja Kostajnica radi na identifikaciji svih kontakata koji dolaze iz ovog žarišta i preduzima sve mjere koje su propisane protokolima za rad u ovakvim situacijama.

“Štab je na današnjoj sjednici donio zaključke koji se tiču pojačane kontrole nošenja maski u zatvorenom, držanja socijalne distance i primjene svih drugih mjera koje je propisao Institut za javno zdravstvo Republike Srpske. U narednom periodu vršiće se dezinfekcija prostora u kome su radile zaražene osobe, javnih površina, ulaza i stubišta zgrada, staračkih domova, igraonica, igrališta i drugih prostora”, naveo je Pašić.

Komunalna policija i zdravstveni inspektor pojačaće kontrolu poštovanja propisanih mjera.

Do danas je na području opštine Kostajnica testirano 79 lica.

Do sada je ukupno oboljelo pet osoba, a među njima je jedno lice koje je zaraženo u zdravstvenoj ustanovi u kojoj je boravilo, ali nije dolazilo na ovo područje, niti je imalo kontakte sa licima sa područja opštine Kostajnica.