BiH

Oglasilo se tužilaštvo

Zaraženi pacijent i ljekari bolnice u Mostaru bi mogli krivično odgovarati

18/03/2020

Kako su jučer potvrdili iz Kriznog štaba HNK, zaraženi muškarac je ranije zajedno sa svojim sinom bio smješten na Odjel za plućne bolesti Sveučilišne bolnice Mostar, jer su imali respiratorne tegobe.

Tužilaštvo Hercegovačko-neretvanskog kantona formiralo je krivični predmet povodom slučaja koji se desio 16. i 17. marta 2020. godine, oko prijema pacijenata u Sveučilišnu kliničku bolnicu Mostar, od kojih se za jednog ispostavilo da je bio inficiran koronavirusom.

– U cilju utvrđivanja svih relevantnih činjenica, te postojanja eventualne krivične odgovornosti za neko od krivičnih djela protiv zdravlja ljudi, kako od pacijenata, a tako i od ljekara koji je sudjelovao u njihovom prijemu u SKB Mostar, Tužilaštvo će putem naredbi suda izuzeti svu potrebnu medicinsku dokumentaciju, snimke nadzornih kamera u SKB Mostar, kao i drugu potrebnu dokumentaciju, a kada se stvore zdravstveni uvjeti za to obavit će se i saslušanje određenih svjedoka, kao i druge istražne radnje za kojima se ukaže potreba – saopćeno je iz Tužilaštva.

Iz ove pravosudne institucije su apelovali na sve građane, institucije i javne medicinske ustanove da se u novonastaloj situaciji pridržavaju uputa kriznih štabova koji su formirani na područjima kantona, Federacije BiH i BiH, kako bi se suzbilo širenje i prenošenje koronavirusa, pa tako i nastale pandemije.

Kako su jučer potvrdili iz Kriznog štaba HNK, zaraženi muškarac je ranije zajedno sa svojim sinom bio smješten na Odjel za plućne bolesti Sveučilišne bolnice Mostar, jer su imali respiratorne tegobe.

Njih dvojica testirani na COVID-19, te da je kod oca nalaz bio pozitivan, a kod sina negativan.

Oba nalaza su poslana u referalni centar za COVID-19 u Sarajevu, odakle se čeka finalna potvrda.

Prema članu 225 i 226 Krivičnog zakona FBiH za prenošenje zarazne bolesti predviđene su kazne zatvora u trajanju do jedne godine.

Član 226 Krivičnog zakona FBiH:

“(1) Ko ne postupi po propisima ili naredbama kojima nadležni organ zdravstvene službe određuje preglede, dezinfekciju, odvajanje bolesnika ili drugu mjeru za suzbijanje ili sprečavanje zarazne bolesti kod ljudi, pa zbog toga dođe do opasnosti od širenja zarazne bolesti, kaznit će se kaznom zatvora do jedne godine.

(2) Kaznom iz stava 1. ovog člana kaznit će se ko ne postupi po propisima ili naredbama iz stava 1. ovog člana u pogledu suzbijanja ili sprečavanja zaraznih bolesti kod životinja, pa zbog toga dođe do opasnosti prenošenja zarazne bolesti na ljude.

(3) Ko krivično djelo iz st. 1. i 2. ovog člana učini iz nehata, kaznit će se novčanom kaznom ili kaznom zatvora do šest mjeseci.”

Član 226 Krivičnog zakona FBiH:

Nepostupanje po zdravstvenim propisima za vrijeme epidemije:

“Ko za vrijeme epidemije kakve zarazne bolesti ne postupi po naredbama ili odlukama donesenim na osnovu propisa nadležnog organa kojim se određuju mjere za suzbijanje ili sprečavanje epidemije, kaznit će se kaznom zatvora do jedne godine”.

Mostarske ulice prazne

Dan nakon što je u Mostaru zabilježen prvi slučaj zaraze koronavirusom covid-19 naglo su se ispraznile gradske ulice.

Do jučer su mostarski kafići bili puni gostiju, koji su koristili dolazak proljeća i lijepo vrijeme, međutim pojava virusa sve je to preko noći promijenila.

Nakon odluke Federalnog stožera civilne zaštite o zabrani rada ugostiteljskih objekata, većina kafića i restorana u srijedu je zatvorena, a na ulici se može vidjeti tek pokoji prolaznik.

Prvi slučaj koronavirusa u Hercegovini potvrđen je u utorak. Pacijent sa šireg područja Mostara primljen je dan ranije u Sveučilišnu kliničku bolnicu Mostar, s respiratornim teškoćama i upalom pluća. Tokom jučerašnjeg dana testiran je na covid-19, a nalaz se pokazao pozitivan.

Iz Sveučilišne kliničke bolnice Mostar najavili su da će o svim okolnostima govoriti na konferenciji za novinare koja je zakazana za danas u 11 sati.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.