jusko potvrdio

Zaraženo 98 uposlenika MUP-a Kantona Sarajevo

jusko press (1)

Jusko je, iznoseći podatke o izvršenim poslovima resornog ministarstva u proteklom periodu, naveo da je Uprava policije izvršila 71.606 obilazaka onih koji su u samoizolaciji, saopšteno je iz MUP-a Kantona Sarajevo

U Ministarstvu unutrašnjih poslova /MUP/ Kantona Sarajevo trenutno je 98 zaraženih korona virusom, ali nijedan segment administracije ne trpi zbog toga, izjavio je resorni ministar Ismir Jusko.

On je napomenuo da su MUP Kantona Sarajevo i Uprava policije ponijeli dobar dio tereta zajedno sa zdravstvenim radnicima i svima koji su u proteklih osam mjeseci bili na prvoj liniji zaštite stanovništva od virusa korona.

Prema njegovim riječima, MUP-u, Upravi policije i Inspekciji nije u interesu da postupaju represivno, ali su za njih na prvom mjestu životi i zdravlje građana.

“Za vrijeme vanredne situacije koja je bila prije nekoliko mjeseci imali smo jedan do dva oboljela dnevno, pa nekoliko dana nijednog oboljelog, dok ovih dana dnevno imamo više oboljelih nego tokom tog perioda. Možemo reći da su sve one restriktivne mjere koje su se sprovodile na terenu i donijele rezultate. Samo kolektivna disciplina i samodisciplina može pomoći da na kraju iz ove borbe izađemo sa što manje gubitaka”, poručio je Jusko.

Jusko je, iznoseći podatke o izvršenim poslovima resornog ministarstva u proteklom periodu, naveo da je Uprava policije izvršila 71.606 obilazaka onih koji su u samoizolaciji, saopšteno je iz MUP-a Kantona Sarajevo.

On je istakao da je bilo i onih koji su kršili mjere samoizolacije i te osobe su nazivane “tempirane virusne bombe”, koje su mogle da prenose virus na one koji su bili zdravi.

“U ovom periodu izdato je 153.998 registracija za motorna vozila, 13.904 pasoša, 18.032 lične karte, 16.194 vozačke dozvole, 283.180 prijavnica, izrečena je 236 zaštitnih mjera”, naveo je Jusko.

Jusko je istakao da trenutno u Upravi policije nedostaje 330 ljudi, da je veliki broj zaposlenih na bolovanju, jer su oboljeli od virusa korona, te da su neki u samoizolaciji, ali da nijednog momenta posao ne trpi zbog toga.

On je zahvalio građanima na samodisciplini i što se pridržavaju mjera Kriznog štaba, kao i privrednicima i vlasnicima ugostiteljskih objekata, navedeno je u saopštenju.