zatvorena orl klinika

Zaraženo šest osoba na tuzlanskom UKC-u, među njima i tri medicinske sestre

ukc tuzla

Kako je potvrđeno iz tuzlanskog UKC-a, zaražene su tri medicinske sestre i jedna higijeničarka iz Klinike za bolesti uha, grla i nosa

Na području Tuzlanskog kantona otkriveno je novih 12 pozitivnih osoba na COVID-19. Ukupno na Tuzlanskom kantonu trenutno je koronavirusom zaraženo 68 osoba.

“Nakon jednog otkrivenog slučaja na ORL klinici u toku noći Zavod za mikrobiologiju UKC-a TK su otkrili još pet slučajeva zaraze na ovoj klinici. Imali smo 171 zestiranu osobu i imamo 12 novih slučajeva, odnosno ukupno je na području TK-a do sada otkriveno 68 slučajeva zaraze koronavirusom“, kaže Dajana Čolić, ministrica zdravstva TK-a.

Ranije je Klinika za kožne bolesti UKC-a Tuzla zatvorena, a ORL klinika će raditi smanjenim kapacitetom. Također i na Klinici za dječije bolesti otkriven je slučaj zaraze koronavirusom.

“Ukupno smo testirali 840 osoba, a u kućnoj izolaciji se nalazi 2.689 osoba. U izolatoriju UKC-a Tuzla smješteno je 17 zaraženih, u Medical Institute Bayer (MIB) pet, u kućnoj izolaciji se nalazi 43 osobe, jedna je u Brčko distriktu i u drugom kantonu, dok je jedna osoba preminula“, ističe ministrica Čolić.

Kako je potvrđeno iz tuzlanskog UKC-a, među zaraženim su tri medicinske sestre i jedna higijeničarka iz Klinike za bolesti uha, grla i nosa.

One su bile u kontaktu sa glavnom medicinskom sestrom u pomenutoj Klinici kod koje je ranije potvrđena zaraza koronavirusom. Testirano je svo osoblje Klinike, te se očekuju rezultati.

Klaster MIB ima 39 zaraženih osoba, Srednja Špionica 15, UKC Tuzla – ORL klinika 6, Sapna 4, Lukavac, Banovići, Gračanica i Tuzla po 1.

U posljednja 24 sata u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar testiran je 81 uzorak, od čega su tri rezultata analiza bili pozitivni. Radi se o osobama iz Mostara i Čapljine.

Krizni štab civilne zaštite Kantona 10 potvrdio je u nedjelju pet novih slučajeva zaraze koronavirusom u toj županiji.

Svih pet osoba su iz Livna i povezane su s prvozaraženim muškarcem iz Livna koji je u subotu smješen u izolacijski blok Klinike za infektivne bolesti u Mostaru.

“Svih pet novozaraženih osoba povezano je s jučer hospitaliziranom osobom iz Livna kojoj je potvrđeno oboljenje virusom covid-19 i koja je priključena na respirator”, za Fenu je kazala ministrica zdravstva rada i socijalne skrbi Kantona 10 Vasilija Broćeta.

Prema informacijama Štaba civilne zaštite Kantona 10, prvozaraženi muškarac je prije sedam dana došao iz Banja Luke, a uposlenik je Oružanih snaga BiH.