danas u Sarajevu

Zasjeda Dom naroda Parlamenta FBiH: Predložen obiman dnevni red

parlament fbih222

Predložen je obiman dnevni red, neki zakoni po hitnom i skraćenom postupku, a većina u redovnoj proceduri

Sjednica Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine sazvana je za danas u Sarajevu.

Predložen je obiman dnevni red, neki zakoni po hitnom i skraćenom postupku, a većina u redovnoj proceduri.

Hitni postupak je najavljen za Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o visini stope zatezne kamate na javne prihode, a skraćeni za Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prekršajima i Prijedlog zakona o dopunama Zakona o prostornom planiranju i korištenju zemljišta na nivou Federacije Bosne i Hercegovine.

U redovnoj proceduri su Prijedlog zakona o obrtu i srodnim djelatnostima te nacrti nekoliko zakonskih akata – o zaštiti zraka, o vodama, o poticaju razvoja male privrede, podršci porodicama s djecom, o vraćanju, dodjeli i prodaji stanova.

U najavljenom dnevnom redu su također odluka o prihvatanju zaduženja po okvirnom sporazumu o zajmu između Razvojna banke Vijeća Evrope i Bosne i Hercegovine za realizaciju projekta izgradnje regionalnog vodovoda Plava voda u Travniku te izvještaji o prošlogodišnjem poslovanju ili o realizaciji finansijskih planova nekoliko federalnih zavoda, agencija i fondova.

Iduće sedmice, 9. oktobra, zasjedat će i Predstavnički dom. Prema najavi, nastavit će nedavno prekinutu petu redovnu sjednicu, a po završetku, započeti šestu u čijem su predloženom dnevnom redu Prijedlog Zakona o doprinosima, Prijedlog Zakona o porezu na dohodak, Prijedlog Zakona o računovodstvu i reviziji u Federaciji BiH i Prijedlog Zakona o Registru finansijskih izvještaja.

U preostalom dnevnom redu pete sjednice su rasprava i odlučivanje o strategiji zapošljavanja u FBiH, zatim o programu prestrukturiranja energetskog sektora te o izvještajima o prošlogodišnjem radu Federalne vlade i izvršenju budžeta FBiH za 2018. godinu.

Informacija o odluci o poskupljenju plina i izvještaj o izvršenju programa prošlogodišnjeg rada Agencije za reviziju privatizacije u FBiH, također su u preostalom dnevnom redu ove sjednice među drugim aktima.