Zasjeda Komisija za provođenje referenduma u RS-u

Komisija za provodjenje referenduma u RS-u

U Banjoj Luci je u toku prva sjednica Komisije za provođenje referenduma u Republici Srpskoj (RS) o 9. januaru kao Danu RS-a.

Narodna skupština RS-a je 15. jula usvojila Odluku o raspisivanju republičkog referenduma 25. septembra i imenovala komisiju za njegovo provođenje.

Te odluke su objavom u “Službenom glasniku RS-a“, 12. augusta, dan kasnije i zvanično stupile na snagu, nakon što je prethodno i Ustavni sud RS-a donio odluku da ne ugrožavaju vitalne interese bošnjačkog naroda u RS-u, koji je protiv referenduma.

Referendumsko pitanje o kojem se građani tog bh. entiteta trebaju izjasniti glasi: “Da li podržavate da se 9. januar obilježava i slavi kao Dan RS-a?“.

Za članove Republičke komisije za provođenje referenduma, koju čine predsjednik i osam članova, izabrani su: Siniša Karan (predsjednik), Draboljub Reljić, Nedeljko Glamočak, Davor Šešić, Perica Bundalo, Goran Zmijanjac, Zdenka Gojković, Vojislav Gligić i Milan Petković.

Ustavni sud BiH od 26. novembra 2015. godine, na zahtjev Bakira Izetbegovića, člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda, proglasio je neustavnim član 3b) Zakona o praznicima RS-a.

Umjesto izmjene spornog zakona, srpski poslanici su pokrenuli pitanje referenduma o 9. januaru kao Danu RS-a, iako su protiv bošnjački zvaničnici.